ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика22/04/2019

ПИСМО ВЕСЕЉИЈА АМЕРИЦИ ПОКАЗУЈЕ ПОЛИТИЧКУ НЕПИСМЕНОСТ

 

БЕОГРАД, 22. АПРИЛА /СРНА/ - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да су писмом са захтјевом да САД осуде наводне злочине Србије на Косову и Метохији политичари у Приштини још једном показали "елементарну и политичку неписменост" и поново позвао на укидање такси на српску робу ради наставка дијалога.

 

"Tраже да се осуде наводни злочини Србије у прошлости, док и даље траје терор над Србима на Косову?!", рекао је Дачић за "Вечерње новости", коментаришући писмо предсједника парламента самопроглашеног Косова Кадрија Весељија Конгресу САД и најаву да ће исто писмо послати свим "пријатељским земљама", као и Европском парламенту.

Дачић је напоменуо да Србе на Космету хапсе да би им отели имовину, избацују их са министарских мјеста због изговорене истине, а таксама од 100 одсто на српску робу изнурују цијели српски народ.

Он је навео да се види јасан страх свих у Приштини због подизања оптужница против бивших припадника ОВК, те напомиње на још један пропуст Весељија.

Дачић је рекао да Весељи не помиње ни пацке коју су им упутиле баш неке од тих пријатељских земаља на које се позива, "а зато што њиховим парама плаћају лажне ветеране".

"И то ово једно писмо не може да замаскира. Зато, Весељи и остали, маните се писања јер су вас сви одавно прочитали. Укините таксе, па да пробамо дијалогом да дођемо до рјешења", поручио је Дачић.

Весељи је послао писмо америчком Конгресу у коме предлаже САД да усвајањем резолуције омогуће "формално признавање историјске неправде" тако што би, како је навео, осудиле злочине против човјечности на Косову и Метохији током 1998. и 1999. године.

Писмо је прво послато предсједавајућој Представничког дома Ненси Пелоси и предсједнику Одбора за спољне послове америчког Конгреса Елиоту Енгелу.