ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/04/2019

ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД НАТО БОМБАРДОВАЊА ЗГРАДЕ РТС-а

 

БЕОГРАД, 22. АПРИЛА /СРНА/ - У НАТО бомбардовању зграде Радио-телевизије Србије /РТС/ у Београду прије 20 година погинуло је 16 радника те медијске куће.

 

Зграда РТС-а погођена је 23. априла 1999. године у 2.06 часова и то је био први случај да је медијска кућа проглашена легитимним војним циљем, подсјећају из РТС-а.

Међународна организација за људска права "Хјуман рајтс воч" 2000. године је саопштила да није било оправдања за бомбардовање телевизије.

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић 2002. године осуђен је на 10 година затвора јер није поштовао наређење тадашње Савезне владе да људе и технику измјести из објеката у Абердаревој и Хиландарској улици.

Челници НАТО-а тврдили су да је напад био оправдан, а специјална комисија Хашког трибунала, која је испитивала и случај бомбардовања РТС-а, није предложила Тужилаштву да покрене кривични поступак.

Као знак сјећања на погинуле у Ташмајданском парку, код зграде РТС-а и споменика "Зашто?", породице и пријатељи страдалих и ове године поставиће питање зашто су они погинули.

У нападу НАТО-а, у ноћи између 22. и 23. априла, погинули су Јелица Мунитлак /27/, шминкер, Ксенија Банковић /27/, видео-миксер, Дарко Стоименовски /25/, техничар у размјени, и Небојша Стојановић /26/, техничар у мастеру.

Погинули су и Драгорад Драгојевић /27/, радник обезбјеђења, Драган Тасић /29/, електричар, Александар Делетић /30/, камерман, Славиша Стевановић /32/, техничар, Синиша Медић /32/, дизајнер програма, и Иван Стукало /33/, техничар.

Погинули су Дејан Марковић /39/, радник обезбјеђења, Милан Јоксимовић /47/, радник обезбјеђења, Бранислав Јовановић /50/, техничар у мастеру, Милован Јанковић /59/, прецизни механичар, Томислав Митровић /61/, режисер програма, и Слободан Јонтић /54/, монтер.

Вечерас ће бити одржан комеморативни скуп, а прије тога РТС, заједно са Удружењем новинара Србије организује Међународну конференцију "Крај некажњивости за злочине над новинарима".