ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија22/04/2019

СТЕВАНОВИЋ: КАНДИДОВАЋЕМО ПРОЈЕКАТ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ДОМА ЗДРАВЉА

 

ЗВОРНИК, 22. АПРИЛА /СРНА/ - Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је данас да ће град Зворник кандидовати пројекат реконструкције Дома здравља у вриједности од око милиона КМ, који би требало да се финансира из средстава Владе Србије, у оквиру реализације пројеката у Републици Српској.

 

"Пројектом реконструкције Дома здравља предвиђено је да се замијени комплетна столарија, уреди фасада, енергетски изолују вањски зидови, опреме мокри чворови, замјени кровна конструкција, као и други радови у оквиру пројекта", рекао је Срни Стевановић.

Говорећи о реконструкцији Моста краља Александра Првог Карађорђевића, који преко Дрине повезује Зворник и Мали Зворник, односно Србију и Републику Српску, Стевановић је рекао да је прије неколико дана добијена грађевинска дозвола, чиме су створени услови за расписивање тендера за избор извођача радова.

"За овај заједнички пројекат Зорника и Малог Зворника Влада Србије раније је издвојила 600.000 евра", подсјетио је Стевановић и додао да ће убрзо бити расписан тендер за извођача радова за реконструкцију овог моста.

Стевановић је рекао да реконструкција моста предвиђа замјену дотрајалих дијелова челичне конструкције, пјескарење и фарбање комплетне металне конструкције, замјену газећег слоја коловоза, освјетљење моста, као и друге послове који су предвиђени пројектом.

"Дуго је трајало обезбјеђивања потребне документације због тога што је мост сам по себи специфичан објекат који изискује додатне напоре да се прибаве све потребне дозволе и сагласности за санацију, јер је велики број установа, институција и органа надлежан за овај објекат", рекао је Стевановић.

Он је додао да је за издвајање неких од дозвола, сагласности или друге документације за санацију моста надлежно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, "Воде" Србије, као и надлежна министарства и "Воде" Републике Српске, па Савјет министара, док су на крају за неке послове надлежне и локалне заједнице Зворник и Мали Зворник.

"Све је усаглашено, папири прикупљени и санација, након избора извођача радова, може почети на радост грађана ове двије локалне заједнице", рекао је Стевановић.

Он је још једном апеловао да се Мост краља Александра Првог Карађорђевића преко Дрине између Зворника и Малог Зворника стави у функцију за све грађане, што сада није случај.

Мост краља Александра Првог Карађорђевића преко Дрине могу уз личну карту, од 9. октобра 2015. године да прелазе само становници који живе у граничном подручју Зворника и Малог Зворника, док се остала лица упућују на гранични прелаз између Републике Српске и Србије у Каракају, три километра низводно од Зворника.

Разлог забране преласка преко овог моста је примјена Споразума између БиХ и Србије о пограничном саобраћају који је потписан 2005, а ратификован 2007. године, с циљем спречавања прекограничног криминала, али и појачане граничне контроле због избјегличке кризе у региону.

Овај мост преко Дрине између Зворника и Малог Зворника изграђен је средствима Краљевине Југославије и разним донацијама преко тадашњег Министарства грађевина, док је у више наврата средства за градњу моста дао и сам краљ Александар Први Карађорђевић.

Мост је завршен крајем 1929. године, а у саобраћај га је пустио краљ Александар Карађорђевић 12. јануара 1930. године. Тадашња општина Зворник одлучила је да се од тога дана мост назове по свом ктитору.

Према неким изворима, изградња моста износила је око 13,5 милиона динара, када је однос динара и енглеске фунте био један према један.

Влада Србије дала је сагласност 11. априла да се Републици Српској упуте финансијска средства у износу од 9,3 милиона евра ради реализације започетих пројекат у разним областима, а у оквиру механизма сарадње Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Србије.