ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика22/04/2019

У САРАЈЕВУ ФОРМИРАН ЦЕНТАР ЗА СПРЕЧАВАЊЕ РУСКОГ УТИЦАЈА

 

БЕОГРАД, 22. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да има информације да је у Сарајеву под руководством једног Британца, чије име му је познато, формиран центар за спречавање такозваног руског малигног утицаја, за шта је шест милиона фунти дала британска Влада.

 

"Једно одјељење је у Tирани, једно у Подгорици. Они евидентирају људе из владиних и невладиних организација, људе у институцијама, и, колико знам, више од 300 људи има на том списку који шире руски утицај. Ја се налазим вјероватно на том списку", рекао је Додик за телевизију "Хепи".

Додик је указао да Русија има у Републици Српској позитивну политику, али и истакао да он није против америчке реалне политике, већ је против њиховог наметања и мијешања у унутрашње ствари.

"Није нетачно да хрватска обавјештајна заједница дјелује у БиХ, као што дјелују и њемачка, британска, америчка", каже Додик.

Он је истакао да је у континуитету, на различите начине манифестована жеља да се смањи снага српског народа у БиХ.

"Свих ових година у тешким условима оспоравања, уз ослабљену Србију која је имала озбиљне унутрашње проблеме, успјели смо да очувамо оно што је суштина, обиљежје за сваку државу - територија, народ који то хоће и функционалну власт коју народ хоће", нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је међународна заједница, на челу са високим представником, интервенцијама и наметањем закона одузела велики број надлежности од Републике Српске и пребацила на ниво БиХ.

"Република Српска им све елементе државе, поштује међународно право, фактор је мира и стабилности у региону, нема аспирације према било коме. Оно што је носило све ово вријеме јесте увјерење сваког човјека да је нормално и природно и да ће се то једног дана десити, а то је савез и све веће приближавање Србији по свим елементима и то се управо данас дешава", нагласио је Додик.

Додик је напоменуо да БиХ има озбиљне проблеме свог идентитета и да је још снажно присуство међународне заједнице, као и да она егзистира искључиво због активизма странаца и високог представника.

"Високи представник је наметнутим мјерама направио неодрживу БиХ, са становишта воље људи да у њој живе, са становишта система, функционалности, односа у региону", каже Додик.

Када је ријеч о форимрању власти на нивоу БиХ, Додик је напоменуо да Савјет министара није још формиран јер Бошњаци желе да тамо што дуже задрже сервилне Србе и искористе их за дјеловање против Републике Српске.

"Зато је БиХ у застоју, руши је бошњачка неспремност да имплементира изборне резултате", истакао је Додик.

Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ о Дану Републике Српске, Додик је навео да је тај суд нелегитиман, нелегалан и вануставан, те подсјетио да тај суд намеће рјешења тако што два Бошњака и три странца прегласавају два Србина и два Хрвата.

"Ми доносимо законе, а Уставни суд БиХ их поништава, стално смо на тој клацкалици", каже Додик.

Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, нагласио је да је Република Српска данас најстабилнији дио БиХ и да се без ње не може донијети ниједна одлука у БиХ.

Он је истакао да је у Предсједништву БиХ био против захтјева за постављање Оружаних снага БиХ на границу са Србијом због мигранта, као и захтјева да се уведу Европске полицијске снаге - Фронтекс.

"Ништа што је страно неће доћи на границу са Србијом, а Савјет министара је то пустио", каже Додик.

Говорећи о европском путу БиХ, Додик је поновио да је измишљено да је НАТО услов за ЕУ и подсјетио да је то потврдио и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

"Европска заједица каже - ако хоћете мишљење за даље кретање ка ЕУ, морате фомрирати власт", рекао је Додик.

Осврћући се на однос Српске и Србије, Додик је истакао да је Република Српска функционална и стабилна и да вапи за што бољим односима са Србијом.

"Косово јесте најважније унутрашње државано питање Србије, али најважније национално питање ван Србије је Република Српска", изјавио је Додик.

Он је оцијенио да је са предсједником Србије Александром Вучићем остварен до сада највећи обим сарадње по пројектима и као илустрацију навео да је обезбијеђен 31 милиона евра за пројекте по општинама у Српској.