ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 01/05/2019

ДРАГАН ЂУКИЋ УМЈЕТНИК СА ФОТО-АПАРАТОМ

 

Моја жеља је одувијек била да људи застану, да погледају како заиста изгледа тренутак када пчела слети на трешњин цвијет, какве су тек испупјеле висибабе или како сједи птица на грани прекривеној снијегом...

 

Приредила: Зорица СИМЕУНОВИЋ

УГЉЕВИК, 1. МАЈА /СРНА/ - Настављајући породичну традицију дугу више од 65 година, Драган Ђукић из Угљевика наслиједио је дедину страст према фотографији, па развој његовог стваралачког фото-опуса траје већ деценију и по.

"Од деде сам наслиједио, и годинама касније усвајао, његов радознали и истраживачки дух - дух фотографа који жели да пренесе утиске свега онога што ме и самог гануло", рекао је Ђукић за Срну.

Он наводи да је ова умјетност постала незаобилазна у његовом животу, дио постојања, па и "опсесија".

Свим мотивима прилази на исти начин, односно, не укључујући лични печат и трудећи да се што вјерније представи стварност. Стога, његове фотографије готово да се могу назвати документарним.

"Оне нису социјално-документарне, не приповиједају о људским судбинама или ратовима, али су ипак документарне, јер нам приближавају детаље из животињског и биљног свијета. Моја жеља је одувијек била да људи застану, да погледају како заиста изгледа тренутак када пчела слети на трешњин цвијет, какве су тек испупјеле висибабе или како сједи птица на грани прекривеној снијегом", наводи Ђукић.

Он често користи фото-репортерски метод свјестан да, када
фотографско око опази занимљив тренутак, тада га и спашава од заборава.

Овај заљубљеник у фотографију из Угљевика организоваће 17. маја прву самосталну изложбу умјетничких фотографија у Центру за културу "Филип Вишњић" у Угљевику.

Фотографије, које ће посјетиоци имати прилику да виде, настале су током посљедње четири године, а биће их, како је Ђукић најавио, изложено укупно 25.

Ђукић каже за Срну да ће на тој изложби представити ток развоја свог старалачког опуса, који је разнолик и варира од сцена из природе све до урбаних простора, не базирајући се само на једној тематици која би била водиља цијеле изложбе.

До сада је Драган Ђукић имао три ауторске и двије заједничке изложбе.