ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости02/05/2019

ПЕТ СТОТИНА ГОДИНА ИСПРЕД СВОГ ДОБА

 

БИЈЕЉИНА, 2. МАЈА /СРНА/ - Леонардо да Винчи, италијански ренесансни архитекта, вајар, сликар, проналазач, инжењер и један од највећих умова у историји свијета, умро је на данашњи дан прије 500 година, али је исто толико времена био испред доба у којем је стварао.

 

Његове слике "Посљедња вечера" и "Мона Лиза" су међу најпопуларнијим и најутицајнијим дјелима ренесансе.

Да Винчијеви списи одражавају дух науке и проналазаштва. Леонардо је био први умјетник који је афирмисао технику сликања сфумато, која је посебно видљива на његовим ремек-дјелима.

Техника кјароскура /распоред свјетла и сјенке/ била је заступљена у Да Винчијевим радовима.

Његова интересовања су досезала до изучавања анатомије човјека, архитектуре и различитих иновација.

Леонардо је имао низ посебности у свом карактеру - позната је чињеница да је био способан да једном руком пише, а другом црта, и то у исто вријеме.

Као један од његових изума помиње се идеја за контактна сочива још 1508. године.

Да Винчијев "Кодекс Лестер" - биљежницу од 72 стране у коју је записивао размишљања на различите теме, од фосила, преко мјесечевих мјена, до кретања воде - купио је 1994. године Бил Гејтс за 30 милиона долара.

Неколико страница ове књиге искориштено је као скринсејвер за "Виндоус 95".

Да Винчијево изучавање рјечних ерозија убиједило га је да је Земља много старија него што Библија тврди.

Леонардо да Винчи је био самоук, школовао се код куће, али му то није сметало да дизајнира оклопно возило, чекрк, те пловни багер и летећи брод.

Да Винчи је куповао животиње у кавезима само да би их пуштао на слободу.

Међутим, упркос својој генијалности, умро је убијеђен да је његов живот био промашај.

"Увриједио сам Бога и човјечанство. Мој рад није достигао квалитет какав би требало да има", биле су његове посљедње ријечи, према тврдњама неких биографа.

Колико је Да Винчи био генијалан показује софтвер за препознавање лица, који је утврдио да је Мона Лиза 83 одсто срећна, девет одсто згрожена, шест одсто уплашена и два одсто љута.