ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости02/05/2019

РОБОТИ /НЕ/ МОРАЈУ ИМАТИ ПРАВА КАО ЖИВОТИЊЕ

 

ЛОНДОН, 2. МАЈА /СРНА/ - Научници и футуристи расправљају о томе да ли би роботи и вјештачка интелигенција требало уопште да имају права слична онима која имају животиње.

 

Неки амерички научници сматрају да би људи требало да почну да размишљају о томе како да заштите етичка права вјештачке интелигенције.

Професори Џон Басл и Ерик Швицгебел упозоравју да многи вјерују како роботи не заслужују било какву етичку заштиту јер вјештачка интелигенција нема свијести, односно осјећања.

Они нису сагласни са том теоријом и питају како ће људи знати да ли су створили нешто што може имати емоције и осјетити бол?

Магазин за идеје и културу "Еон" истиче да је један од проблема то што нема научног консензуса о томе шта је то свијест.

Један број научника сматра да тај појам означава тип добро организоване "обраде информација", док други тврде да је свијест повезана са специфичним биолошким карактеристикама.

Заговорници прве теорије заговарају да приступ роботима буде сличан оном према истраживању над животињама.

Они предлажу оснивање одбора који би оцјењивали истраживања у вези са вјештачком интелигенцијом.

Tакви одбори оцјењивали би етичке ризике при развоју робота, водећи рачуна о ризицима у односу на предности током спровођења истраживања.

У исто вријеме, велики ланци трговина уводе хиљаде робота који ће ослободити људе рутинских послова.

У трговине "Валмарта" стижу роботи који ће обављати послове попут чишћења подова, те скенирања и сортирања производа.

Ако већ раде послове људи, онда према роботима треба имати одређени етички кодекс, сматрају заговорници заштите вјештачке интелигенције.