ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија09/05/2019

СЕСИЈА О МОГУЋНОСТИМА ИНВЕСТИРАЊА У БиХ

 

САРАЈЕВО, 9. МАЈА /СРНА/ - У оквиру годишњег састанка Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ данас ће у Сарајеву бити одржана сесија "Инвестирање у БиХ - инвестиције у профитабилне пројекте".

 

Почетак сесије о могућностима улагања у БиХ, коју ће модерирати директор ЕБРД-а за централну и југоисточну Европу Шарлот Руе, заказан је за 9.30 часова у згради заједничких институција БиХ, а предвиђено је да се потенцијалним инвеститорима обрате предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић и предсједник ЕБРД-а Сума Чакрабати.

Током сесије о потенцијалима за инвестирање у БиХ биће указано на стратешку географску позицију земље домаћина годишњег састанка Одбора гувернера ЕБРД-а, правно окружење погодно за инвеститоре, повољне трговинске споразуме, ниске оперативне трошкове, као и талентоване људе који БиХ чине дестинацијом пуном потенцијала за профитабилне инвестиције.

Након сесије "Инвестирање у БиХ - инвестиције у профитабилне пројекте" у 11.00 часова изјаву новинарима ће дати министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић.

Због чињенице да на Балкану миграциони токови стварају изазове за локалне економије и ометају одрживи раст, предвиђено је одржавање сесије "Миграције у региону ЕБРД-а: претварање изазова у прилику", која је заказана за 14.30 часова у згради заједничких институција БиХ.

Из ЕБРД-а напомињу да је проблем миграција кључни изазов чије рјешавање захтијева комбиноване активности креатора политике, приватног сектора, међународних организација и цивилног друштва.

Будући да су недостатак радних мјеста, лоше услуге и брига о квалитету живота главни разлози за миграцију, на панелу ће бити расправљано о улози приватног сектора у рјешавању тих изазова и искориштавању могућности које миграција може донијети.

Годишњи састанак Одбора гувернера ЕБРД-а биће затворен данас сесијом Алумни асоцијације ЕБРД-а, која окупља око 3.000 чланова и представља јединствену мрежу стручњака из различитих сектора.