ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија08/05/2019

ЧАКРАБАРТИ: ЕБРД - ПРИЈАТЕЉ РЕГИОНА

 

САРАЈЕВО, 8. МАЈА /СРНА/ - Предсједник Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ Сума Чакрабарти рекао је данас да је ова банка промотер и пријатељ региона, на који Одбор гувернера гледа као на мост између Европе, Азије и Блиског истока.

 

Чакрабарти је на конференцији за новинаре у Сарајеву нагласио да у западни Балкан ова банка по глави становника улаже више него у било који други регион, подсјетивши да је прошле године уложена 1,1 милијарда евра.

Он је истакао да је западни Балкан, у складу са договором дионичара ЕБРД-а, приоритетни регион од 2016. године.

"То је због великог транзицијског јаза. Да би земље региона ушле у ЕУ морају спровести суштинске институционалне и политичке реформе, те привући стране инвеститоре", нагласио је Чакрабарти.

Он је поручио да земље региона морају размишљати регионално јер су инфрастуктурни и енергетски пројекти прекогранични.

Чакрабарти је истакао да је веома поносан на оно што је ЕБРД реализовала са властима у БиХ, додајући да се банка ангажовала у вези са питањем реформе пореза.

"Имаћемо ове године у БиХ рекордних 400 милиона евра инвестиција. То је дупло више у односу на прошлу годину због чињенице да се реализују реформе", нагласио је Чакрабарти.

Говорећи о годишњем састанку Одбора гувернера ЕБРД-а у Сарајеву, Чакрабарти је навео да ће банка у наредним годинама настојати да уради више него у протеклом периоду и изразио наду да ће у земље у којима дјелује ове године уложити више од 10 милијарди евра.

Он је рекао да су гуверенери данас једногласно одобрили почетак наредне фазе припреме за петогодишњи период планирања од 2021. до 2025. године, додајући да би та стратегија требало да буде одобрена у мају идуће године на састанку у Лондону.

Чакрабарти је навео да је током састанка Одбора гувернера разматрано ширење подручја дјеловања на субсахарску Африку, подјетивши да су се дионичари раније договорили и додали Монголију, Турску, а након тога државе југоисточног Средоземља - Кипар, Алжир, Мароко.

Он је рекао да ће у процесу ширења подручја дјеловања банке то бити чињено комплементарно са другим финансијским институцијама, наводећи да је Афричка развојна банка један од највећих заговорника тог приступа.

Одговарајући на питање да ли ће ЕБРД промијенити приступ малим и средњим предузећима, Чакрабарти је појаснио да се то ради периодично и да постоје различити услови понуда банке, те да су циљ конкурентна тржишта.

Чакрабарти је рекао да је веома значајна Русија, у којој ЕБРД има портфолио од 1,8 милијарди евра и канцеларију у Москви која надгледа тај портфолио.