ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/05/2019

КОНЦЕРТОМ "СРБАДИЈЕ" ОТВОРЕН 18. ФЕСТИВАЛ ХОРОВА

 

БИЈЕЉИНА, 8. МАЈА /СРНА/ - Концертом мјешовитог и дјечијег хора "Србадија" у Центру за културу "Семберија" у Бијељини вечерас је свечано отворен 18. хорски фестивал "Мајске музичке свечаности", који ће до недјеље, 12. маја, окупити 38 ансамбала из Словеније, Србије и БиХ.

 

Диригент хора "Србадија" и умјетнички директор Фестивала Десанка Тракиловић изразила је задовољство што овај фестивал привлачи велики број хорова и у времену у којем многа културна и умјетничка друштва престају са радом и људи губе ентузијазам.

Тракиловићева је рекла новинарима да Српско пјевачко друштво "Србадија" у овој години слави 120 година од оснивања и, након 27 година проведених на челу овог прослављеног хора, оцијенила да је он константно у успону.

Према њеним ријечима, снага "Србадије" долази и из наступа сваке недјеље у протеклих 27 година на литургијама.

"Освојили смо бројне свјетске награде, а наше награде су и свако крштење или вјенчање на којем смо пјевали, свака химна коју смо извели, као и дјеца која с нама расту од дјечијег до великог хора и до међународне славе", нагласила је Тракиловићева.

Диригент Дјечијег хора "Србадија" Јелена Милићевић Тракиловић рекла је новинарима да су из овог хора потекли сви чланови Великог мјешовитог хора и да то показује посвећеност и квалитет рада и његовања гласа у узрасту од четири до 12 година.

Током "Мајских музичких свечаности" такмичење ће бити одржано у категоријама мјешовити хорови, мјешовити камерни хорови, православна духовна музика, женски хорови, дјечији хорови, ансамбли са традиционалном музиком и вокално-инструментални ансамбли.

У оквиру фестивала биће одржано и такмичење соло пјевача, као и неколико ревијалних концерата, а хорови ће наступати у Центру за културу, Музеју Семберије и у Цркви Светог Ђорђа.