ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет08/05/2019

СУТРА ПАРАДА ПОВОДОМ ДАНА ПОБЈЕДЕ

 

МОСКВА, 8. МАЈА /СРНА/ - На Црвеном тргу у Москви сутра ће поводом 9. маја - Дана побједе над нацистичком Њемачком у Другом свјетском рату бити одржана војна парада на којој ће бити приказана војна моћ Русије.

 

Лист "Нешнел пост" пише да је у Русији данас одржана генерална проба пред сутрашњу параду, која ће бити одржана у част неколико милиона војника совјетске Црвене армије и недужних цивила који су животе изгубили током Другог свјетског рата.

Московски "Тајмс" објавио је да скоро половина руских држављана планира да присуствује сутрашњој паради на којој ће бити приказана војна моћ Русије.

Руски лист наводи да ће се поводом свечаног обиљежавања Дана побједе у Москви одржати војне вјежбе на којима ће, између осталог, учествовати 13.000 војника, те бити представљена 132 система оружја и 74 авиона.

"Нешнел пост" пише да ће предсједник Русије Владимир Путин параду искористити да покаже свијету најновије наоружање руске војске јер ће бити укључени ракетни системи, балистички пројектили, тенкови, борбени авиони, хеликоптари и још много тога.

Из прес-службе Националне гарде Русије раније је саопштено да ће скоро 37.000 гардиста одржавати јавни ред и безбједност широм земље током прославе Дана побједе.

У саопштењу, које цитира ТАСС, наводи се да ће од укупно 37.000 руских гардиста у Москви бити распоређено њих 5.000.

Русија, уз још неколико бивших република Совјетског Савеза, сваке године 9. маја обиљежава Дан побједе над нацистичком Њемачком у Другом свјетском рату.

На Дан побједе 9. маја у Русији се обиљежава крај Патриотског рата, како Руси називају Други свјетски рат, дан након што се нацистичка Њемачка предала совјетским снагама, које су преузеле контролу над Берлином.

Русија и даље слави Дан побједе као најважнији државни празник, додаје московски "Тајмс".