ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/05/2019

КОСАЧОВ: УСИЈАНЕ ГЛАВЕ У ПРИШТИНИ ТРЕБА ДА ЗНАЈУ - МОСКВА ЈЕ УЗ СРБИЈУ

 

БЕОГРАД, 9. МАЈА /СРНА/ - Једина шанса да се охладе усијане главе у Приштини и не дозволи сценарио рјешавања косовског питања силом, јесте свијест да је Србија у стању да се одбрани, али и да, у случају заоштравања ситуације, неће остати сама јер ће Русија остати њен поуздан стратешки партнер, изјавио је руски сенатор Константин Косачов.

 

"Свједоци смо да САД активно држе страну Приштини и тиме провоцирају сценарио примјене силе и пропаст политичког дијалога. Надам се да у европским пријестоницама виде ту тенденцију и да ће та забринутост прије или касније консолидовати европску позицију, а да ће се Русија, Париз, Берлин и други на крају сагласити да нема друге варијанте рјешавања косовског проблема осим оног у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН, са ослонцем на Устав Србије", рекао је Косачов.

Он је за "Спутњик" изјавио да рачуна на то да ће додирне тачке између Москве, Берлина, Париза и Београда убудуће бити све бројније.

Косачов сматра да Београд и Приштина треба да разговарају без посредника, што је и логика Резолуције 1244, те да никаква трећа страна не треба да присваја нека изузетна овлаштења у том процесу.

"Ако се то буде десило, ако Американци покушају да искористе ту псеудолојалност Приштине за властите интересе, то неће бити од помоћи. Русија је заинтересована да се процес настави и да Београд и Приштина постигну обострано прихватљиве споразуме. Тај процес ћемо свакако бити спремни да помогнемо, али никада нећемо наметати своју тачку гледишта", рекао је Косачов.

Реагујући на упозорење министра спољних послова Србије Ивице Дачића да Србију у наредна два мјесеца очекује веома снажан притисак, Косачов каже да та информација за Русију није нова, те да се притисак на Србију врши низ година и да је то политика "штапа и шаргарепе".

"Србији, изгледа, обећавају неке повластице, попуштања на европском путу ако окрене леђа Русији. Захвални смо руководству Србије што све те покушаје глатко одбија. Никада нисмо тјерали Србију да бира - са нама или с неким другим. То би било непристојно према нашим српским пријатељима. А то покушавају да раде партнери Србије са Запада", рекао је он.

Косачов наглашава да НАТО, без сумње, има претензије према Србији - минимум је да је укључи у зону свог искључивог утицаја, а максимум да је натјера да одустане од политике неутралности и уђе у тај војни савез.

"Ако не гријешим, то је у директној супротности са расположењем у српском друштву, што било која земља или војни блок треба да узму у обзир", рекао је Косачов.

Он истиче да Русија увијек поштује право других народа на свој избор, али га не поштују НАТО земље које жестоко покушавају да увуку Србију у зону свог утицаја.

"И овдје желим Србији истрајност, храброст и разумијевање шта су тачно њени национални интереси, а увјерен сам да је то да остане неутрална и да развија нормалне односе са свим земљама са којима жели", каже Косачов.

Косачов, који ће данас у Београду присуствовати манифестацији "Бесмртни пук", истиче да је сматрао важним да на Дан побједе буде у Београду.

"Врло је битно тог дана знати да је то заједничка побједа и да свима покажемо да наше земље обједињује, не само прошлост, већ и садашњост и будућност", рекао је Косачов.