ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија09/05/2019

ОЧЕКИВАЊЕ ДА ЋЕ ЕБРД У БиХ У 2019. ГОДИНИ ИНВЕСТИРАТИ 400 МИЛИОНА ЕВРА

 

САРАЈЕВО, 9. МАЈА /СРНА/ - Предсједник Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ Сума Чакрабарти данас је у Сарајеву изразио очекивање да ће 2019. година бити рекордна што се тиче инвестиција ове банке у БиХ и да ће оне достићи износ око 400 милиона евра, двоструко више него прошле године.

 

Чакрабарти је додао да се инвестиције ЕБРД-а у БиХ, које од 1996. године износе 2,3 милијарде евра, у посљедње три године стално повећавају.

Говорећи на сесији "Инвестирање у БиХ - инвестиције у профитабилне пројекте", која се одржава завршног дана годишњег састанка Одбора гувернера ЕБРД-а, Чакрабарти је рекао да је побољшање повезаности између земаља региона, те повезивање региона и ЕУ у сржи инвестиција ове банке у БиХ.

Он је подсјетио да ЕБРД учествује у финансирању кључне инфраструктуре, укључујући и Коридор "Пет це" и повезивање главних градова са луком Плоче, те другим тржиштима.

"Већ смо се обавезали да ћемо уложити 550 милиона евра у изградњу ове инфраструктуре. Важно је за ЕБРД да помогне транспортну повезаност у региону и шире", нагласио је Чакрабарти.

Према његовим ријечима, за инвеститоре је важна и подршка ЕБРД-а такозваној мекој повезаности, односно реформама које промовишу економску интегрисаност, повећавају трговину и отварају могућности за инвеститоре.

"У ЕБРД-у вјерујемо да унапређење пословних веза и регионалне трговине представља кључни начин за успостављање просперитетне будућности региона", истакао је Чакрабарти.

Наводећи да је други циљ у којем ЕБРД доста напредује помагање привреди БиХ да усвоји еколошке стандарде, Чакрабарти је рекао да су Бањалука, Зеница и Сарајево укључени у програм озелењавања привреде, односно смањења емисије угљен диоксида.

"У Бањалуци имамо занимљив пројекат приватно-јавног партнерства замјене кориштења лож уља у систему централног гријања котловима који су еколошки прихватљиви", подсјетио је предсједник ЕБРД-а и додао да ова банка у Сарајеву ради на обнови трамвајских шина и помагању куповине нових тролејбуса, односно побољшању јавног превоза.

Истичући да БиХ има велики потенцијал за домаће и стране инвеститоре, Чакрабарти је захвалио ЕУ, ММФ-у и Свјетској банци те свим другим партнерима ЕБРД-а који желе да наставе да помажу БиХ у економском развоју и рјешавању изазова који се налазе пред овом земљом.

"БиХ иде стално напријед на путу ка ЕУ и посебно то ради због својих младих људи, због чега мислим да има свијетлу будућност", закључио је Чакрабарти и додао да ће ЕБРД помоћи свим инвеститорима који су спремни да инвестирају у профитабилне пројекте у БиХ.

Tоком сесије о потенцијалима за инвестирање у БиХ биће указано на стратешку географску позицију земље домаћина годишњег састанка Одбора гувернера ЕБРД-а, правно окружење погодно за инвеститоре, повољне трговинске споразуме, ниске оперативне трошкове, као и талентоване људе који БиХ чине дестинацијом пуном потенцијала за профитабилне инвестиције.