ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија09/05/2019

ПОЗИВ ИНВЕСТИТОРИМА ДА НАСТАВЕ СА УЛАГАЊИМА У БиХ

 

САРАЈЕВО, 9. МАЈА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату Денис Звиздић рекао је данас у Сарајеву да је 84 одсто постојећих инвеститора спремно да препоручи БиХ као земљу за улагање, а да 70 одсто планира да реинвестира у БиХ у наредне три године.

 

У уводном обраћању на сесији "Инвестирање у БиХ - инвестиције у профитабилне пројекте" у оквиру годишњег састанка Одбора гувернера ЕБРД-а, Звиздић је истакао да су ово поруке које охрабрују и обећавају брзи раст и прикључење БиХ европској породици.

"Радује ме да истраживања показују да се у БиХ инвестира због битних предности које она има, као што су добар геостратешки положај, квалитетни природни ресурси, едукована радна снага, развијен банкарски сектор и стабилан курс, могућност развоја предузетништва кроз мала и средња предузећа, развојни, профитабилни и атрактивни пројекти у сектору транспорта, енергетике, шумарства, дрвне и металске индустрије, пољопривреде, као и у сектору туризма", навео је Звиздић.

Он је позвао потенцијалне инвеститоре да улажу у енергетски сектор БиХ, наводећи да економски потенцијал БиХ у хидроенергији износи 5.800 мегавата, што је ставља на осмо мјесто у Европи.

"Тренутно инсталирани капацитет износи нешто више од 2.000 мегавата, што јасно указује на чињеницу да је још недовољно искориштен и да постоје реалне могућности улагања у овај тренутно најатрактивнији сектор у БиХ", каже Звиздић.

Према његовом мишљењу, БиХ посједује и велике потенцијале за искориштавање енергије из обновљивих извора, попут енергије добијене из вјетра, соларне енергије, енергије биомасе и геотермалне енергије, а располаже и знатним резервама угља које се процјењују на више од шест милијарди тона, што представља изванредну базу и врло озбиљан потенцијал за инвестирање у нове руднике и нове термоелектране, у складу са директивама и стандардима ЕУ.

"Други важан сектор је путна инфраструктура. Кроз БиХ пролази најдужи дио Коридора 'Пет це', чак 335 километара и он за нас има изузетну важност, посебно због чињенице да у појасу Коридора живи 50 одсто становништва. Изградња овог трансевропског коридора значи квалитетно повезивање БиХ са централном Европом и представља значајно побољшање домаћих потенцијала за привредни развој", истакао је Звиздић.

Он је позвао све инвеститоре да улажу у изградњу овог коридора, као што је то урадио и ЕБРД, који је до сада у изградњу Коридора "Пет це" инвестирао више од 550 милиона евра.

Према Звиздићевим ријечима, до сада је обезбјеђено 1,3 милијарде евра за путну инфраструктуру у БиХ.

"Ту су могућности улагања и у изградњу жељезничке инфраструктуре, као и унапређење и модернизацију наших аеродрома те увођење нових авио-линија, посебно у нашем региону, који би допринијели бољој повезаности наших привредника", тврди Звиздић.

Он указује да је важно споменути и гасну инфраструктуру и намјере БиХ да изврши диверзификацију снабдијевања природним гасом – и са истока, али и са запада и то везом са Хрватском.

Наводећи да је вриједност те инвестиције 100 милиона евра, Звиздић очекује заинтересоване партнере и за тај пројекат.

Он је као важан сектор за улагање истакао и дигиталну инфраструктуру.

"Споменућу и дрвну индустрију, која има велики извозни потенцијал и због тога очекујемо даљи развој и квалитетне инвестиције које би омогућиле више фазе обраде дрвета и квалитетнији асортиман крајњег производа. Ми имамо квалитетну сировину и, сигуран сам, доказану и квалификовану радну снагу, а ви имате капитал и нове технологије. Позивам вас да уложите свој капитал у један од најбрже растућих и врло профитабилан сектор у БиХ", рекао је Звиздић.

Према његовом мишљењу, БиХ има значајан потенцијал и у ИТ индустрији, ауто и металској индустрији, као и у области пољопривреде и туризма, те текстилној и индустрији обуће.

"БиХ је, према подацима Свјетске туристичке организације, земља која је у посљедњих неколико година остваривала раст и до 20 одсто у области туризма и тренутно је међу 10 земаља на свијету са највећим порастом броја туристичких посјета у односу на број становника", навео је Звиздић.

Он је поручио да су најважнији циљеви свих нивоа власти у БиХ унапређење економије, стварање позитивне предузетничке климе, повећање конкурентности привредног сектора, подстицање домаћих и привлачење страних инвеститора, интензивирање промоције економских и инвестиционих потенцијала.