ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/05/2019

ДОГОВОР ТАЧИЈА И РАМЕ ЗНАЧИ "ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ" И ТРАЖИ ОШТАР ОДГОВОР

 

БЕОГРАД, 9. МАЈА /СРНА/ - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да разговор предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија и албанског премијера Едија Раме о "националном уједињењу Албанаца" тражи оштар одговор, те поручио да Србија види да Приштина и Тирана "испод стола договарају стварање `велике Албаније`".

 

"Изгледа да су принципи непромењивости граница дозвољени кад неко треба да нападне и удари у Србију", рекао је Дачић и упитао како би било да су се састали предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик да причају о уједињењу Срба.

Он је, гостујући на РТС-у, навео да Србија више не говори о "великој Албанији", већ управо Тачи и Рама.

"Ово је пљување у лице целој ЕУ, свима који Србију убеђују у то да морамо да будемо конструктивни и мирни. Ми седимо за столом, а они испод да договарају стварање `велике Албаније`", истакао је Дачић.

Он је оцијенио да је договарање Раме и Тачија "врхунски безобразлук" албанских политичара јер, "током једног самита на ком се прича о регионалној сарадњи, они говоре о исправљању историјских неправди".

Дачић је указао да Београд треба да се преиспита учешће на скуповима попут актуелног у Тирани јер се, како је рекао, на њима иза леђа Србије гура идеја о "великој Албанији".

Он је поновио да Пандорина кутија није отворена овим разговором, већ самим признавањем једнострано проглашене независности Косова и нарушавањем принципа непромјенљивости граница.

"Ово је промоција `велике Албаније`, на коју нико не реагује. Где су они који су критиковали Србију због неке идеје о разграничењу? Причали су да нема промене граница, где су били онда јуче?", упитао је Дачић.

Он је поручио да Србија нема тајни, већ само јавни план, а то је непризнавање Косова.

"То је јавни план и не постоји начин на који могу да изврше притиске, не постоји ниједан Србин који ће то да потпише. У условима општег лудила, паметни испадају луди", истакао је Дачић.

Уочи самита Брдо-Бриони процеса у Тирани, приштински званичник Хашим Тачи разговарао је јуче у Тирани са албанским премијером Еди Рамом о, како је навео, националном уједињењу Албанаца и потпуном отварању границе између Албаније и самопроглашеног Косова, те припајању три општине југа централне Србије косовској територији.

Тачи је на свом "Фејсбук" профилу написао да је са Рамом разговарао о потреби потпуног отварања границе између Албаније и Косова - "двије државе које би биле уједињене под европским кишобраном".