ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија09/05/2019

СУTРА ПРОМОTИВНА ПРОДАЈА ОРГАНСКЕ ЈАГОДЕ КРЊИНКЕ

 

СTАНАРИ, 9. МАЈА /СРНА/ - У Станарима ће сутра бити организована промотивна продаја јагоде крњинка брендиране као органски узгојене у шест домаћинстава са подручја ове локалне заједнице, најавио је предсједник локалног Удружења пољопривредних произвођача "Пољопривредник" Михајло Гаврић.

 

Гаврић рекао је Срни да је јагода крњинка прерасла у бренд са ознаком географског поријекла и да је органски узгојена по стандардима ЕУ.

"Tренутна потражња превазилази капацитете производње, па смо ушли у пројекат Међународног фонда за развој пољопривреде /ИФАД/ како би проширили засаде и изградили прерађивачку инфраструктуру", каже Гаврић.

Он наводи да је делегација ИФАД-а посјетила станарска газдинства и оцијенила да локално удружење "Пољопривредник" има капацитет за статус лидера и могућност да прерасте у носиоца ораганизације органског узгоја јагоде у Српској.

"Имамо финансијску подршку у износу од 40 одсто у старт пакетима на насаде. Идуће године планиран је инфраструктурни објекат за чију би изградњу било дозначено 70 одсто бесповратних средстава, ресорно министарство треба да обезбиједи 20 одсто, а 10 одсто општина Станари", рекао је Гаврић и додао да је ријеч о великим износима и да за само једну вакуум сушару треба издвојити 25.000 евра.

Гаврић каже да је задовољан што је заживио организовани откуп јагоде крњинке са хипермаркетом "Корт" и Здравствено-туристичким центром "Бања Кулаши" са којим се преговара о уласку у пројект пласирања поврћа из органске производње.

Он је навео да постоји потражња за већим испорукама јагода откупљивачима из Сарајева и Бањалуке, те додао да је овај производ посредством домаћих људи који раде у иностранству већ доспио у Хрватску, Словенију, Аустрију и Италију.

Сања Tришић са пољопривредног газдинства "Tришић" из Јелањске код Станара каже да је већ трећу годину у производњи јагода и да је ове године засадила два дунума, те очекује принос до три тоне.

"Задовољни смо. Све што произведемо и продамо по некој солидној цијени", рекла је Tришићева.

Промотивна продаја јагода биће одржана на штанду преко пута зграде Општинске управе, са почетком у 12.00 часова.