ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура09/05/2019

ТРИВИЋ: СРПСКА ИМА ШТА ДА ПОНУДИ

 

БАЊАЛУКА, 9. МАЈА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да Српска има шта да понуди на међународној културној сцени, јер има изузетну традицију позоришног стваралаштва.

 

У оквиру Манифестације "Дани Републике Српске у Солуну" солунској публици данас се представило Дјечије позориште Републике Српске представом "Одисеј - сан о повратку", саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

"Судећи према реаговању публике, у којој је било око 300 ученика основне школе, представа је сјајно прихваћена. Доказали смо да Република Српска има шта да понуди на међународној културној сцени", рекла је Тривићева.

Она је истакла квалитетан рад Народног позоришта и Дјечијег позоришта Републике Српске.

"Када је ријеч о позоришном стваралаштву, имамо апсолутно капацитете, људске ресурсе и програме, да на најбољи начин представимо Републику Српску у Солуну, на културној сцени Европе, али и свијета", додала је Тривићева.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић нагласила је да ово гостовање потврђује колико је снажна култура Српске.

Шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Јелена Јовановић Атанасиу каже да је један од циљева представништва промоција културе Српске.

"Желимо да грчком народу приближимо све што Република Српска има да понуди. Управо оваквим манифестацијама започињемо један вид традиције којом ћемо настојати да промовишемо Српску", рекла је Атанасиу.

Директор позоришта у Солуну Колосеон Јанис Зафириу изразио је задовољство што први пут може да угости позориште из Републике Српске и нада се да ће културна сарадња бити настављена.

"Дани културе Републике Српске у Солуну" биће настављени сутра отварањем штанда Српске на Међународном сајму књига у Солуну, гдје ће Народна и универзитетска библиотека Републике Српске представити комплетно издаваштво Републике.

Музеј савремене умјетности Републике Српске представиће се изложбом "Реално, Симболично, Имагинарно".

Предвиђено је предавање професора Боривоја Милошевића "Срби и Грци у новијој историји", које се односи на везе и утицаје Србa и Гркa.

"Дани културе Републике Српске у Солуну" организовани су први пут ове године, с циљем да грчкој публици буде представљена култура Републике Српске и савремени израз наше умјетности.