ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/05/2019

СРБИ НЕ СМИЈУ ЗАБОРАВИТИ 9. МАЈ

 

БАЊАЛУКА, 9. МАЈА /СРНА/ - Предсједник Градског одбора Социјалистичке партије /СП/ Бањалука Горан Селак рекао је данас да српски народ никада не смије заборавити 9. мај 1945. године када је, заједно са савезницима, побиједио фашизам.

 

"Веома је значајно да се 9. мај помиње. Младе генерације не смију да забораве овако значајан датум", рекао је Селак новинарима у Бањалуци уочи обиљежавања 9. маја - Дана побједе над фашизмом, који је овај одбор организовао на тврђави "Кастел".

Селак каже да бањалучки одбор СП на овај начин одаје почаст борцима који су дали животе за ослобођење од овог великог зла, те да ће социјалисти и у наредном периоду његовати овај значајан датум за српски народ.

"Ми знамо да је 22. априла 1945. године ослобођена Бањалука, али исто тако 9. маја је побијеђен фашизама у свијету. Када се проширила вијест да смо заједно са савезницима побиједили фашизам, у Бањалуци и Лијевче пољу су се чуле гранате, што се ријетко помиње у јавности. Први човјек који је донио вијест да је фашизам побијеђен је био наш херој, један од браће Мажар и хвала им за то", навео је Селак.

Он је додао да је идеја Социјалистичке партије његовање значајних датума из српске историје што ће наставити да чине и у будуће.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се као сјећање на 9. мај 1945. године када је нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату.