ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет09/05/2019

ВОЈСКА ПРЕУЗЕЛА КОНТРОЛУ НАД ГРАДОМ КАЛАТ ЕЛ МАДИК

 

БЕЈРУТ, 9. МАЈА /СРНА-Ројтерс/ - Снаге сиријског предсједника Башара ел Асада преузеле су контролу над градом Калат ел Мадик на сјеверозападу Сирије, потврдили су мјештани и Сиријска опсерваторија за људска права.

 

Сиријска војска је, уз подршку руске војске из ваздуха, започела је ове седмице копнену офанзиву на јужни дио територије под контролом сиријских побуњеника, у којој се налази Идлиб и дијелови још неколико покрајина.

Подручје Идлиба је под заштитом споразума Русије и Турске, који је потписан прошле године и којим је избјегнута велика офанзива на ову покрајину.

Калат ел Мадик било је подручје под контролом побуњеника најближе руској бази Хмеимим у Латакији, коју су побуњеници раније гађали ракетама.

Сиријски град представљао је улазну тачку на територију побуњеника за многе борце и цивиле који су евакуисани након постизања споразума о предаји, о којима се преговарало са сиријском владом у посљедњих неколико година.

Локални мјештани кажу да је војска преузела контролу над Калат ел Матиком и два оближња села – Тал Хаваш и Каркат.

Из Опсерваторије је саопштено да су се побуњеници повукли у Калат ел Мадик након што их је скоро опколила сиријска војска.