ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија20/06/2019

ПОТРЕБНО РИЈЕШИТИ ПРЕКАТЕГОРИЗАЦИЈУ ГРАНИЧНОГ ПРЕЛАЗА

 

НОВИ ГРАД, 20. ЈУНА /СРНА/ - Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да је у овој локалној заједници побољшана организација општинске управе, али да је и даље неријешено питање прекатегоризације граничног прелаза и није задовољан понудом ове локалне заједнице инвеститорима.

 

Дрљача је рекао Срни да је процес сертификације за повољно пословно окружење БФЦ у завршној фази, те да су видљиви резултати у пољопривреди и реализацији инфраструктурних пројеката.

Процес сертификације трајао је двије године и у том периоду приложена су 403 доказа."Након што је верификациона комисија била у провјери, очекујемо и потврду да је сертификација успјешно завршена, што значи да Нови Град улази у круг општина са повољним пословним окружењем", каже Дрљача.

Говорећи о реализацији обећања у предизборној кампањи 2016. године, он је навео да су 2017. године реализоване три значајне инвестиције вриједне два милиона КМ, чији је резултат запошљавање око 200 радника.

"Прошле године су додијељена средства за покретање три бизниса самосталним предузетницима. Приход малих и средњих предузећа је у 2016. и 2017. години повећан за 1,8 одсто", навео је Дрљача.

Према његовим ријечима, прошле године је извоз у овој општини износио 36.878.000 КМ и био је за 34,85 одсто већи него 2016. године.

"Нисмо задовољни када је ријеч о нашој понуди инвеститорима. Имамо индустријску зону на више од 50 хектара у којој је 30 предузећа, али само нешто мало више од 300 запослених. Није успјело формирање индустријске зоне `Сана` због правних регулатива и имовинских односа", рекао је Дрљача.

Он каже да је очекивано повећање броја запослених на основу Стратегије развоја у просјеку три одсто годишње.

"Прошле године је остварено повећање броја запослених за 1,8 одсто у односу на 2017. и за 3,26 осто у односу на 2016. годину. Подаци показују да је потребно повећање подршке локалном привредном сектору и промоција могућности инвестиција за домаће и стране инвеститоре ради задржавања постојећих и отварања нових радних мјеста", навео је Дрљача.

Он каже да је у области пољопривреде планирано повећање броја пољопривредних газдинстава и прихода од пољопривреде за један одсто на годишњем нивоу.

"Прошле године је повећан број пољопривредних газдинастава којих има 757, што је за 22,49 одсто више у односу на 2016. Производња млијека је повећана за један одсто, а краставаца корнишона, меда и биљна производња за 10 одсто", рекао је Дрљача.

У сектору заштите животне средине повећан је број домаћинстава која користе контролисану воду за пиће за 24,5 одсто, а систем организованог прикупљања комуналног отпада у сеоском подручју за 11 одсто.

"Због поплава 2014. и ове године, потребно је и даље радити на систему заштите, поготово градског подручја јер је опрема из педесетих година прошлог вијека и не можемо се ослонити на претпоставку да ће издржати. Припремамо евиденцију цјеловитог система заштите који укључује санацију мањих водотокова, постојећих и изградњу нових препумпних станица", каже Дрљача.

Он је нагласио да се у овој локалној заједници годишње реализују инфраструктурни пројекти вриједни око четири милиона КМ.

"Пројекти се реализују уз подршку виших нивоа власти, прије свега Владе Републике Српске. Осим тога, два пута смо добили помоћ Владе Србије по 50.000 евра која је искориштена за санацију школских објеката и изградњу и санацију путева. За нову помоћ из Србије кандидовали смо пројекат санације и регистрације дома за стара лица `Деветаци`", појаснио је Дрљача.

Он је навео да је буџет ове локалне заједнице стабилан и да се редовно измирују обавезе.

"Општина Нови Град нема судских спорова који би могли да угрозе стабилност буџета. Наша задуженост је 13,6 одсто што оставља могућност да можемо паритетно учествовати у пројектима гдје је потребно учешће општине", рекао је Дрљача.

Он каже да је и даље неријешено питање прекатегоризације граничног прелаза у Новом Граду.

"Не знамо више ни шта је прави разлог што је прелаз затворен за теретни саобраћај јер је мост на ријеци Уни технички исправан што су показале двије провјере. Још се надамо позитивном рјешењу", рекао је Дрљача.

Дрљача сматра да општина Нови Град није довољно искористила туристичке потенцијале, за шта је, између осталог, разлог и недостатак смјештајних капацитета.