ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Хроника10/06/2019

ПРЕМИНУО РАДОЈЕ ПЕТКОВИЋ - УБИЦА ОСУМЊИЧЕН ЗА ЗЛОЧИНЕ У БиХ

 

РИЈЕКА, 10. ЈУНА /СРНА/ - Радоје Петковић /63/, истакнути члан српске заједнице у Хрватској и дугогодишњи члан Самосталне демократске српске странке /СДСС/, преминуо је након вишедневне коме од посљедица премлаћивања када га је ударцима у лице усмртио Илија Главић, осумњичен за злочине над Србима у БиХ.

 

На фејсбук страници Вијећа српске националне мањине Приморско-горанске жупаније објављено је да је Петковић нападнут прије неколико седмица на Вишкову након сукоба са Главићем.

Наводно су се посвађили у кафићу, а када се Петковић почео удаљавати из угоститељског објекта, Главић је кренуо за њим, сустигао га и повукао руком према себи како не би ушао у свој ауто.

Tренутак касније Главић му је задао ударац у лице, од којег је нападнути почео да пада. Главић га је придржао руком да не падне на тло па му задао још један ударац шаком у лице. Tада је несретни Петковић пао на тло.

Успио се некако подићи, али нападач није одустао, поново је кренуо према њему. Задао је нови ударац шаком у лице 15 година старијем мушкарцу, пренијели су хрватски медији.

Милан Ераковић, правни савјетник Српског националног вијећа у Ријеци, наводи да је напад био етнички мотивисан али то полиција није потврдила.

"Колико знамо, нападач и жртва се нису познавали. Сумњиво нам је што су свједоци `нестали`. Да није било снимака надзорних камера, вјероватно нападач не би био идентификован", навео је Ераковић.

Ријечка полицијска управа и Жупанијско државно тужилаштво не наводе мотив напада.

Осумњичени за убиство Илија Главић, родом из околине некадашњег Босанског Брода, познат је тужилаштвима Републике Српске и БиХ.

Он је на основу изјава свједока на листи осумњичених у предметима које је Хашки трибунал још 2006. предао Tужилаштву БиХ.

Главића сумњиче за премлаћивања, тешке повреде и силовања по бродским логорима у протеклом рату.