ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/06/2019

ЦВИЈАНОВИЋЕВА ОТВОРИЛА АДАПТИРАНЕ СТУДИЈСКЕ УЧИОНИЦЕ

 

БАЊАЛУКА, 11. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић свечано је данас у Бањалуци отворила адаптиране студијске учионице Народне и универзитетске библиотеке Српске, у шта је Влада Српске уложила 100.000 КМ.

 

Цвијановићева је рекла новинарима да је неопходно константно улагати у различите пројекте који ће младима омогућити мјеста за усавршавање да би у свијету представљали Српску на најбољи начин.

Она је истакла значај овог пројекта, који представља и мјесто за развој културе и образовања.

"Овај пројекат, чији је циљ стварање бољих услова за наше ученике, студенте обезбјеђује простор за учење, размјењивање искустава и дружење", навела је Цвијановићева и изразила задовољство што пројекат већ даје резултате.

"Задовољство ми је што смо, након свјетске економске кризе, у претходних годину дана пласирали и до пет милиона КМ за различите пројекте, како су наше институције културе кандидовале", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да треба и даље улагати и унапређивати образовање и културу.

"Доказ да се улагање у образовање и културу исплати су млади који уче у просторијама библиотеке и резултатима потврђују да ниједна инвестиција у младог човјека није промашена", истакла је Цвијановићева.

Она је овом приликом уручила признање најбољем студенту Медицинског факултета Игору Лепиру, чији је просјек оцјена 9,97, а које му је додијелила Народна и универзитетска библиотека Српске, као једном од својих чланова.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић рекла је да су улагања у читаонице један од четири пројекта, за које је Влада Српске прошле године издвојила 280.000 КМ.

"Први пројекат који смо реализовали и данас свечано отворили јесу ове модерно уређене студијске читаонице. Други је спомен-соба писцу Петру Кочићу у којој ће бити представљена и два холограма Петар Кочић и Давид Штрбац", навела је Зечићева.

Према њеним ријечима, трећи пројекат је центар за конзервацију папира, који ће омогућити заштиту књижног фонда, а четврти је примјена библиотечко- информационог система у Републици Српској, у којем је тренутно 35 библиотека, што је веома значајно за високо и средње образовање, издаваштво, представљање националне продукције Српске.

Зечићева је навела да је план да ови пројекти буду завршени до краја августа и захвалила Цвијановићевој за подршку без које не би могли бити реализовани.

"Култура отвара двосмјерне путеве и даје нам поштовање у свијету. На тим темељима могу бити успостављени и добри економски и привредни односи", нагласила је Зечићева.

Лепир је захвалио за признање и подршку, који су му подстицај.

"План ми је да наставим специјалистичке студије, како бих знање пренио будућим колегама у Републици Српској", рекао је Лепир.

Он је навео да је, уз финансијску подршку предсједника Српске и Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци, ове године учествовао на научној конференцији у Москви, гдје је са колегиницом Милицом Малешевић представио научни рад.

"Наш рад је освојио друго мјесто, а остварили смо и бројне контакте са колегама из цијелог свијета. Универзитет у Москви је показао интересовање да сарађује са нашим универзитетом, и то је права вриједност ових активности", истакао је Лепир.