ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/06/2019

ТРНИНИЋ: ЦИЉ - МОТИВИСАТИ НА ОПРЕЗНИЈЕ УЧЕШЋЕ У САОБРАЋАЈУ

 

ДОБОЈ, 11. ЈУНА /СРНА/ - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да је циљ манифестације "Дани саобраћаја Добој 2019" да се учесницима у саобраћају дочара стварно стање на путевима и да им то буде додатни мотив да што опрезније учествују.

 

"Сваке године Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез се додатно опремају како бисмо свим учесницима у саобраћају уз помоћ симулатора показали које све опасности могу да изазову ако не поштују прописе", рекао је Трнинић новинарима у Добоју.

Он је рекао да је за дјецу предшколског узраста и основце до четвртог разреда припремљен полигон који приказује реално стање на путевима и гдје могу видјети како се понаша на раскрсницама и учествује у саобраћају.

"Ту су и симулатори који показују које би биле посљедице саобраћајне незгоде уколико се не веже сигурносни појас при удару од 60 километара на час, превртања возила, те употребе телефона који је један од најчешћих узрочника саобраћајних незгода, чак и више него алкохол", навео је Трнинић.

Трнинић је подсјетио да се ова манифестација у Добоју преклапа са даном када се обиљежава 14 година постојања Саобраћајног факултета у овом граду који има изузетан значај у цјелокупном систему развоја и безбједности саобраћаја.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић подсјетио је да је овај савез уз град Добој од почетка организовања "Дана саобраћаја".

"Данас смо овдје са оним што ми сматрамо да је најважније, а то је да почнемо да мијењамо свијест код најмлађих, а то су дјечица раног школског и предшколског узраста", рекао је Бабић.

Бабић је навео да је Ауто-мото савез Српске тренутно у процесу мјерења брзине и понашања возача на путевима у Републици Српској, истичући да је чињеница да возачи баш и не поштују прописе који се тичу ограничења брзине.

"Наши возачи су најодговорнији на ауто-путу, гдје је евидентирано најмање прекорачења", рекао је Бабић и додао да је просјечна путна брзина возача у Српској 76 километара на час.

Замјеник градоначелника Добоја Драган Василић рекао је да је у овом граду данас својеврсни празник, будући да се обиљежавају "Дани саобраћаја" и Дан Саобраћајног факултета.

"Добој је 2012. године први пут организовао ову манифестацију. Ми се трудимо да сачувамо, како наш саобраћајни факултет у граду, тако и ову манифестацију гдје нашим најмлађим суграђанима и свим Добојлијама приближавамо проблеме у саобраћају", рекао је Василић.

Василић је истакао да је жеља Градске управе да се настави са организовањем ових манифестација, будући да је Добој саобраћајни центар, чвориште кроз који пролазе важни путеви и пруге, попут Коридора "Пет це".

Декан Саобраћајног факултета у Добоју Зоран Ћургуз рекао је да манифестацијом "Дани саобраћаја" надлежне институције покушавају да подигну свијест о важности безбједности саобраћаја.

"Кроз овакве манифестације, едукацију и програме које Саобраћајни факултет спроводи са трећим лицима, ми подижемо свијест и дајемо значај безбједности саобраћаја", рекао је Ћургуз.

Партнери манифестације "Дани саобраћаја Добој 2019", коју организују Министарство саобраћаја и веза Српске, Саобраћајни факултет и град Добој, су Агенција за безбједност саобраћаја Српске, Ауто-мото савез Српске, Стручна институција за технички преглед возила и компанија "М:тел".