ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура11/06/2019

ОБИЉЕЖЕНО 177 ГОДИНА РАДА

 

БЕОГРАД, 11. ЈУНА /СРНА/ - Библиотека Српске академије наука и уметности /САНУ/ данас је обиљежила 177 година постојања и свој дан, који је ове године посвећен Светом Сави, поводом осам вијекова самосталности Српске православне цркве /СПЦ/.

 

Ова библиотека установљена је у Друштву српске словесности 7. новембра 1841. године, а почела је са радом 14. јуна 1842. године када је прве књиге поклонио Димитрије Тирол, а за библиотекара одређен Константин Богдановић.

На трибини, која је одржана у згради САНУ, управник Библиотеке Миро Вуксановић истакао је да она обухвата милион и по књига, часописа и листова, од "инкунабула до дигиталних збирки, на српском и још десетинама језика".

"Зар није природно да сећање на дан оснивања такве и толике библиотеке посвећујемо личностима које су темељне у науци, књижевности, уметности, култури и укупној просвећености, као и догађајима без којих не бисмо имали разлога да будемо задовољни и поносни, без којих не бисмо били оно што јесмо, ако притом имамо на уму врлину, а не ману", рекао је Вуксановић.

Предсједник САНУ Владимир Костић је рекао да ће свечаном академијом 12. децембра бити обиљежено осам вијекова самосталности Српске православне цркве и посвећења Светог Саве, додавши да ће дан касније бити отворена велика изложба посвећена тајни Студенице.

Костић је рекао да се томе придружује библиотека САНУ и свој дан, који прославља данас, посвећује Светом Сави поводом осам вијекова самосталности Српске православне цркве.

"Управо склад српске државе и Цркве, који је био својеврстан пројекат Светог Саве, био је, и према речима професорке Смиље Марјановић Душанић, трајно обележје српске државности током средњег века и у битним тачкама ће оставити трага на потоња столећа народног живота", рекао је Костић.

На скупу је о књижевном стваралашту Светог Саве говорио професор Томислав Јовановић, а о језику у дјелима првог српског просвјетитеља академик Јасмина Грковић Мејџор.

Библиотека САНУ је јединица у саставу Академије, а њеним радом руководи управник којег именује Предсједништво САНУ из редова чланова.

Ова библиотека има Стручни савет у чији састав улазе представници свих одјељења САНУ и управник Библиотеке.