ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана11/06/2019

ПОДСТИЦАЈИМА У ПРИВРЕДИ ДО ПОВЕЋАЊА ПЛАТА, ИНВЕСТИЦИЈА И ЗАПОШЉАВАЊА

 

БАЊАЛУКА, 11. ЈУНА /СРНА/ - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је данас да је циљ Приједлога закона о подстицајима у привреди Републике Српске стварање повољнијих услова за повећање плата запослених у реалном сектору, прилив инвестиција, те привредни раст и запошљавање.

 

"Овим законом успоставља се оквир за додјелу подстицаја привреди, с циљем повећања конкурентности и продуктивности. Подстицаји предвиђени овим законом могу бити додијељени привредним субјектима по два основа, за повећање плате радника и за директна улагања", рекао је Петричевић у Народној скупштини Републике Српске, образлажући наведено законско рјешење.

Он је напоменуо да је предложеним законом прописано увођење јединственог регистра подстицаја који се додјељују на републичком и локалном нивоу.

Представник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Tривић нагласио је да је наведено законско рјешење добра помоћ послодавцима да ријеше дио проблема, што би требало да доведе до повећања плата.

"Најбоље рјешење би било смањење пореза и доприноса. Вјерујем да ћемо овим законом помоћи онима који се боре да повећају плате радницима. Недостатак радне снаге је све израженији и зато мора доћи до раста плата", рекао је Tривић.

Он сматра да, након усвјања овог закона, инспекције морају пооштрити рад.

Циљ Приједлога закона о подстицајима у привреди Републике Српске јесте обезбјеђивање услова за спровођење свеобухватне реформе пословног окружења.
/наставиће се/бон/бој