ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/06/2019

ИВАНЦОВ: РУСИЈА НЕ ПРИХВАТА УПЛИТАЊЕ У УНУТРАШЊЕ ПОСЛОВЕ ДРУГИХ

 

САРАЈЕВО, 11. ЈУНА /СРНА/ - Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је вечерас у Сарајеву да Русија категорично не прихвата уплитање у унутрашње послове других држава, те да је заинтересована за стабилну, просперитетну и независну БиХ.

 

"Русија као један од гараната Дејтонског мировног споразума види свој задатак у промовисању строгог придржавања норми и принципа Дејтона у складу са гарантованом равноправношћу два ентитета и три конститутивна народа", рекао је Иванцов.

Он је у обраћању на пријему поводом Дана Русије, који је одржан у хотелу "Европа" у Сарајеву, истакао да се Русија чврсто држи те позиције и да нема намјеру да је мијења.

"Сва питања од виталног интереса за БиХ домаћи актери морају рјешавати самостално путем дијалога у складу са процедурама прописаним у Дејтону. Наметање споља тих или других међународних рецепата неће довести до проналаска одрживих компромиса како се већ више пута показало", рекао је Иванцов.

Он је истакао да Русија систематски развија сарадњу са БиХ у свим областима укључујући образовање и културу, додајући да је Русија међу највећим страним инвеститорима и спољнотрговинским партнерима.

Иванцов је нагласио да напредују билатералне културне и хуманитарне размјене.

Он је додао да су гостовања културно-умјетничких ансамбала из Русије као и изложбе и ревије руског филма у Српској и Федерацији БиХ имали велики интерес код публике.

"Задовољни смо чињеницом да млади људи све активније уче руски језик и активно користе расположиве могућности за добијаље бесплатног образовања на водећим универзитетима Русије", рекао је Иванцом.

Он је навео да су ове године руске образовне установе обезбиједиле 63 државне стипенидије док ће девет професора из БиХ боравити овог љета у Русији ради побољшања вјештина у предавању руског језика.

"Наш заједеички циљ је снажна сигурна и јака Русија, отворена за партнерство и сарадњу са цијелим свијетом, на основу једнакости и узајамног поштовања", закључио је Иванцов.

Пријему су присуствовали и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Републике Српске Радован Вишковић, замјеник предсједавајућег Дома народа Небојша Радмановић, делегат у Дому народа Душанка Мајкић, Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, лидери СДС-а Вукота Говедарица и ПДП-а Бранислав Бореновић, као и бројни представници дипломатског, политичког и вјерског живота.