ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/06/2019

АЛЕКСИНА МАГИЧНА КОЦКА

 

ШЕКОВИЋИ, 12. ЈУНА /СРНА/ - Тринаестогодишњи Алекса Перушиновић из Шековића државни је рекордер у слагању Рубикове коцке, одличан ученик шековићке Основне школе "Јован Дучић", али, прије свега, скроман и марљив дјечак пред којим је лијепа будућност.

 

Алекса је велики успјех у регионалним оквирима у слагању Рубикове коцке постигао 25. и 26. маја на Отвореном првенству у Бањалуци гдје је био доминантан у дисциплини "скјуб" за просјечно вријеме од пет слагања и за најбрже слагање, те у дисциплини "пирамида" за просјечно вријеме од пет слагања.

У дисциплини "скјуб" Алексин резултат био је 6,06 секунди, а у "пирамиди" 5,40 секунди, чиме је оборио дотадашње државне рекорде, те уписао своје име на ранг-листу Свјетске асоцијације за Рубикову коцку /World Cube Association/.

Такмичење је одржано у 13 дисциплина, а учествовало је 50 такмичара из девет земаља. Млади Шековљанин био је међу најмлађим учесницима, што његовом успјеху даје још већи значај.

Перушиновић је рекао Срни да је магичну коцку први пут видио прије пет година, када је са родитељима љетовао на мору.

"Била је игра у којој су се пецале патке. Колико упецате патки, толико добијете поена, а за одређен број поена добије се нека играчка. Ја сам добио Рубикову коцку", прича Алекса.

Од тада је Рубикова коцка његова свакодневна занимација, нешто што је временом дјечаку постало више од игре.

"Коцка се слаже тако што се прво сложи крстић, па се онда убацују ћошкови, па се на крају сложи посљедњи ред помоћу алгоритама...", објашњава Алекса тактику слагања магичне коцке, којом је изборио побједу у Бањалуци.

За брзо рјешавање Рубикове коцке кажу да је потребно бити, прије свега, добар математичар, али и имати спретне прсте. Пошто је математика Алексин омиљени предмет, те има спретне прсте, захваљујући гитари на којој овај дјечак свира неколико година, она за њега није проблем.

Директор ОШ "Јован Дучић" Милица Василић рекла је Срни да је Алекса одличан ученик седмог разреда школе у Шековићима, а, осим тога, скроман је.

"У почетку у школи нисмо ни знали да се он бави Рубиковом коцком и да учествује на такмичењима. Одушевио нас је овим успјехом", рекла је Василићева.

Рубикову коцку, чувену играчку која је до сада продата у више од триста милиона примјерака, изумио је мађарски архитекта Ерне Рубик. Позната је као мађарска или магична коцка.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: