ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/06/2019

ШВЕДСКА ОБЕЗБИЈЕДИЛА 4,5 МИЛИОНА ЕВРА ЗА ЗАШТИТУ ЗДРАВЉА И ОКОЛИНЕ

 

САРАЈЕВО, 12. ЈУНА /СРНА/ - Влада Шведске издвојила је 4,5 милиона евра за пројекат којим је предвиђено уништавање најмање 50 тона отпада постојаних органских загађујућих материја, које се дуго разграђују у природи и утичу на здравље људи и околину, саоштено је данас из УНДП-а.

 

Фокус петогодишњег пројекта "Околински прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском и сектору управљања отпадом", који ће реализовати УНДП БиХ, јесте превенција испуштања ненамјерно произведених дуготрајно постојаних органских загађујућих материја кроз прелазак, у производњи пластике, на хемикалије које не садрже ове загађујуће материје.

БиХ је 2010. године ратификовала Стокхолмску конвенцију, међународни споразум о околини којим се третирају дуготрајно постојане органске загађујуће материје, али још постоје недостаци у примјени њених одредаба.

Шеф Одјељења за сарадњу у Амбасади Шведске у БиХ Мери Бергстром изразила је задовољство што ће Амбасада подржати пројект којим ће бити спријечено испуштања опасних хемикалија у околину.

"Сви се морамо потрудити да заштитимо животну средину. Уједно, биће побољшано управљање медицинским отпадом, бити пружен допринос спровођењу иницијатива зелене хемије у индустрији и пољопривреди заједно са уништавањем идентификованих залиха отпада", истакла је Бергстромова.

УНДП упозорава да изложеност загађујућим материјама може довести до озбиљних здравствених проблема, укључујући неке врсте рака, појаву порођајних дефеката, дисфункционалности имунолошког и репродуктивног система, већу осјетљивост на болести, те оштећење централног и периферног нервног система.

У саопштењу је наведено да су жене посебно осјетљиве на изложеност опасним хемикалијама у неким периодима живота, попут трудноће, дојења и менопаузе.

Овај пројекат ће се ослањати на научене лекције сродних пројеката који се спроводе у земљама ЕУ, као и на билатералну размјену знања и трансфер технологија са Шведском агенцијом за хемикалије, КЕМИ, те другим СИДА и УНДП пројектима у региону.

Пројекат ће укључити и одређене механизме како би се осигурала родна равноправност и оснажиле жене.