ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/06/2019

КОМПЛЕТИРАТИ ДОКУМЕНТАЦИЈУ О ПРАВУ НА СТАРОСНУ ПЕНЗИЈУ

 

БИЈЕЉИНА, 12. ЈУНА /СРНА/ - Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске позвао је 5.603 осигураника који до краја ове године испуњавају услове за старосну пензију да се, према мјесту пребивалишта, обрате у пословницу ради обезбјеђења и комплетирања документације и података потребних за предстојећи поступак рјешавања о праву на пензију.

 

У обавјештењу Фонда се истиче да се осигураници позивају с циљем благовременог комплетирања података у матичној евиденцији осигураника, у намјери да поступање Фонда буде правовремено, брзо, ефикасно и квалитетно.

Када је ријеч о женама, осигураник може остварити право на старосну пензију ако у овој години наврши 65 година и 15 година стажа осигурања, 58 година и 40 година пензијског стажа, те 56 година живота и 35 година стажа осигурања.

Мушкарац може остварити право на старосну пензију ако у текућој години навршава 65 година и 15 година стажа осигурања, 58 година живота и 40 година пензијског стажа.

Осигураници са собом треба да понесу расположиву документацију - радне књижице или овјерене фотокопије, доказ о стажу осигурања са увећаним трајањем /бенефицирани радни стаж/, о евентуалним промјенама јединственог матичног броја /ЈМБ/, потврду стажа из других држава, ако је претходно прибављена, као и друге доказе о стажу ако их осигураник посједује, као што су увјерења, обавјештења.

Фонд посебно апелује на осигуранике који имају навршен стаж осигурања ван Републике Српске, у другим државама и Федерацији БиХ, да се одазову на овај позив и да, ако то до сада нису учинили, поднесу захтјев за потврду стажа из иностранства путем Фонда и прије самог подношења захтјева за пензију.

Ово је неопходно јер се на тај документ, без којег се не може доносити рјешење о остваривању права, из појединих држава чека више мјесеци, па чак и година, те се благовременим подношењем тог захтјева могу избјећи непријатне ситуације, наводи се у саопштењу из Фонда ПИО Републике Српске.

У Фону напомињу да је старосна пензија лично право које се остварује искључиво подношењем захтјева.

"То не значи да су испуњени услови за остваривање права на пензију, нити престанак њиховог уговора о раду код послодавца, већ да представља потребу претходног комплетирање документације и ажурирање података који ће, када се стекну законом прописани услови за пензију, омогућити ефикасније и брже доношење рјешење о остваривању права, у року од седам до 15 дана од подношења захтјева, односно знатно краће од законом прописаног рока од 60 дана", наводи су у саопштењу Фонда.

Комплетирана документација и уређени подаци из Матичне евиденције омогућавају да се у каснијем поступку одлучивања о праву на пензију доносе одмах коначна, а не привремена рјешења, што непосредно утиче на повећање задовољства осигураника и корисника права услуга Фонда, као јавног сервиса у области пензијског и инвалидског осигурања.