ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/06/2019

ОД СУТРА И РАДАРСКЕ КАМЕРЕ У НЕОБИЉЕЖЕНИМ ПОЛИЦИЈСКИМ ВОЗИЛИМА

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУНА /СРНА/ - Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је да ће систем радарске камере уграђен у два необиљежена полицијска возила, који је представљен данас, од сутра радити на подручју цијеле Републике ради спречавања прекорачења брзине и санкционисања возача.

 

Ћулум је новинарима у Бањалуци, на представљању овог система, рекао да ће возила са радарским камерама бити паркирана и мјерити брзину кретања возила у одласку и доласку након чега се обрађују подаци и шаљу возачима ако су прекорачили дозвољену брзину.

"Уређај може радити у покрету при чему мјери брзину свих возила у доласку и одласку, као и у покрету као пресретач уз директну контролу полицијских службеника када се на лицу мјеста санкционишу возачи", појаснио је Ћулум и додао да сматра да ће уређаји дјеловати превентивно на возаче.

Према његовим ријечима, вриједност набављених уређаја је 177.000 КМ.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић нагласио је да је брзина узрок сваке друге саобраћајне незгоде са тешко повријеђеним или погинулим лицем.

Он сматра да ће набављени уређаји допринијети сигурности на путевима и да ће спасити много живота.

Радовић је појаснио да су набављени радари најновија технологија која евидентира прекрашаје возила и у доласку и у одласку, са довољне удаљености, тако да ниједно возило које је у прекршају неће остати незабиљежено.

"У пет мјесеци ове године смањен је број несрећа у односу на исти период лани. Кључни су јули и август, јер је август у посљедњих 10 година мјесец са највише погинулих у саобраћају. Сутра почиње и наша кампања `Нити једна брза вожња`", каже Радојевић.

Нaчелник Управе полиције МУП-а Републике Српске Далибор Иванић рекао је да је непрописна брзина узрок 20 одсто саобраћајних незгода и 45 одсто незгода са најтежим посљедицама и смтрно стрдалим лицима, због чега МУП мора проналазити нове методе и средства како би стање у тој области било поправљено.

"Улога радара није само репресивна, већ ће имати и велики превентивни ефекат", оцијенио је Иванић и додао да ће радарски уређаји за почетак бити распоређени на подручју Бањалуке и Приједора, а касније и на подручју цијеле Српске.

Опрему је за потребе МУП-а Републике Српске набавила Агенција за безбједност саобраћаја на основу Програма утрошка средстава која уплаћују друштва за осигурање и филијала друштава за осигурање из Федерације БиХ.