ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/06/2019

ЉЕВНАИЋ: ЈАХОРИНА - ДЕСТИНАЦИЈА ВРИЈЕДНА ПАЖЊЕ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 12. ЈУНА /СРНА/ - Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић рекао је да је ова планина може да парира најбољим свјетским туристичким центрима и настојаће да оправда повјерење Владе Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика који помажу у реализацији многобројних активности.

 

Љевнаић је на јучерашњем састанку захвалио Додику и предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу за подршку и залагање, захваљујући чему је Јахорина дестинација вриједна пажње, а ски-центар може да парира најбољим свјетским, саопштено је из Олимпијског центра "Јахорина".

"Интересовање које Додик и Вишковић показују за Јахорину нам је јак вјетар у леђа", истакао је Љевнаић.

Додик, Вишковић и Љевнаић разговарали су о инвестицијама на Јахорини, као и представљању ове планине у свијету као примјера добре праксе.

У саопштењу се истиче да је Јахорина у посљедње три године једно од највећих градилишта у Српској, а, након првог циклуса инвестиција које су обухватале уређивање стаза и изградњу система вјештачког осњежавања, на овој планини су у току велики инвестициони пројекти.

"Помоћу више од 30 милиона КМ који се улажу у Јахорину биће исказан пуни потенцијал ове планине", наводи се у саопштењу Олимпијског центра.

Уз подршку и помоћ Додика и Владе Републике Српске у Олимпијском центру је у току изградња прве кабинске гондоле, уз коју су у плану и три километра нових стаза, те њихово осњежавање.

Реализацијом овог пројекта биће ријешен проблем гужве скијаша у зимској туристичкој сезони и растерећене централне стазе на планини.

Гондола ће радити онда када друге инсталације због лоших временских услова не буду могле.

У току је и замјена старог ски-лифта на Пољицама новим лифтом "сидро" који ће повећати капацитет за четири пута.

У плану је и замјена и модернизација комплетног система наплате услуга чиме ће бити убрзан пролаз скијаша на капијама, као и постављање нових капија и опреме на полазима лифтова, те први веб-шоп за продају ски-карата, додаје се у саопштењу.

Од љетних садржаја у припреми је изградња најдужег "алпин костера" у овом дијелу Европе који ће бити и највећа љетна атракција на Јахорини.

Планирана траса је 2,2 километра са врха до подножја кроз најатрактивније предјеле олимпијске планине.

На полазној станици "алпин костера", код вјештачког језера, у току је и градња угоститељског објекта и уређење простора око језера који ће гостима омогућити уживање на готово самом врху Јахорине са садржајима за дјецу и одрасле.

"Безбједности на планини допринијеће освјетљење стаза, вртића и језера у укупној дужини од четири километра. Још једна новина је изградња теретане на отвореном у непосредној близини спортских терена Олимпијског центра `Јахорина`", истиче се у саопштењу.