ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика12/06/2019

ОТАМЕНДИ: ШПАНИЈА ПОДРЖАВА АРГУМЕНТЕ БЕОГРАДА

 

БЕОГРАД, 12. ЈУНА /СРНА/ - Шпанија ће наставити да подржава аргументацију Београда против чланства такозваног Косова у Интерполу, изјавила је данас у Мадриду генерални директор за међународне односе шпанског Министарства унутрашњих послова Елен Гарсон Отаменди.

 

Она је на састанку са државним секретаром Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије Биљаном Поповић Ивковић истакла да Шпанија поштује територијални суверенитет Србије.

Ивковићева је захвалила Шпанији за принципијелан став о непризнавању такозваног Косова, као и за подршку коју је та земља пружила Србији гласањем против чланства такозваног Косова у Интерполу, саопштено је из МУП-а Србије.

У Београду је раније данас министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио да поновна апликација такозваног Косова за чланство у Интерполу не смије да буде уврштена у дневни ред те организације из правних, политичких и полицијских разлога.

Стефановић је рекао да је Приштина већ послала и формалну кандидатуру, односно захтјев за покретање тог процеса о коме ће расправљати Извршни комитет Интерпола, саопштила је Влада Србије.

"Генерална скупштина /Интерпола/ је о томе гласала 20. новембра прошле године, изјаснила се убедљивом већином /против пријема Косова/, будући да је много већи број земаља био против или уздржан, од оних које су биле за пријем", подсјетио је Стефановић.

Он је рекао да је упутио писма генералном секретару и предсједнику Интерпола, као и свим сталним чланицама Извршног комитета, уз напомену да Београд неће дозволити да покушај пријема самопроглашеног Косова у Интерпол прође без борбе.