ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/06/2019

ГОЛИЋ: ПЛАН ПАРЦЕЛИЗАЦИЈЕ ЗА АУТО-ПУТ И ГАСОВОД У СКЛАДУ СА ИЗМЈЕНАМА

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУНА /СРНА/ - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић данас је у Народној скупштини образлажући Приједлог одлуке о изради Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача навела да је тај план у складу са Измјенама и допунама Просторног плана Српске до 2025. године.

 

Она је истакла да ова два стратешка пројекта представљају линијску инфраструктуру од великог значаја за Српску, те да, с обзиром да се за оба доноси иста врста плана за спровођење и да постоји висок степен усклађености њихових траса, израда једног планског документа, којим ће заједно бити обрађени, представља оптимално и рационално рјешење.

"Такође, како је у Србији актуелна изградња ауто-пута ка Сремској Рачи и изградња моста преко ријеке Саве, изградња предметних дионица ауто-пута на територији Српске има додатни значај", навела је Голићева.

Она ја рекла да је према Измјенама и допунама Просторног плана Српске до 2025. године изградњи магистралног гасовода од Бијељине до Новог Града, у сврху реализације пројекта планиране гасификације Српске, дат статус националног пројекта од стратешког интереса, као и да је Стратегијом развоја енергетике Српске до 2030. године развој гасне инфраструктуре првенствено базиран на плановима проласка наведеног гасовода кроз Републику.

Голићева је подсјетила да су се предузећа "Аутопутеви Републике Српске" и "Гас-рес" Бањалука обратила ресорном министарству и покренула иницијативу за доношење поменутог плана парцелације.

Она је навела да је према Измјенама и допунама Просторног плана Српске до 2025. године дефинисана планска концепција заснована на сукцесивној изградњи ауто-пута у "Посавском развојном појасу" /граница Србије-Бијељина-Брчко-Модрича-Добој-Прњавор-Лакташи-Бањалука-Приједор-Нови Град-граница Хрватске/,
који би код Добоја посједовао везу са европским Коридором "Пет це" /према Сарајеву до Плоча/, а изграђеним ауто-путем поред Градишке на европски Коридор 10.

У Приједлогу ове одлуке наводи се да је у дијелу Измјена и допуна Просторног плана Српске до 2025. године, којим су одређени стратешки приоритети просторног развоја Српске у области друмског транспорта, наведена потреба да се до 2025. године изгради ауто-пут Модрича-Брчко-Бијељина-граница са Србијом.

Усвајањем Приједлога одлуке о изради Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача, по скраћеном поступку, створио би се плански основ за реализацију стратешког циља Српске у области друмског саобраћаја - изградња ауто-пута у "Посавском развојном појасу". /наставиће се/бој/бон/мир