ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/06/2019

ТРАМП РАЗМАТРА УВОЂЕЊЕ САНКЦИЈА ЗБОГ "СЈЕВЕРНОГ ТОКА ДВА"

 

ВАШИНГТОН, 12. ЈУНА /СРНА-Ројтерс/ - Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је данас да разматра могућност увођења санкција због руског пројекта гасовода "Сјеверни ток два" и упозорио Њемачку да је због енергената превише зависна од Москве.

 

"Штитимо Њемачку од Русије, која добија више милијарди долара од Берлина", рекао је Трамп на конференцији за новинаре у Бијелој кући са пољским предсједником Анджејом Дудом.

Аналитичари истичу да би било какве санкције према европским компанијама које учествују у пројекту изазвале негодовање држава, укључујући Њемачку, Аустрију и Француску.

Пројекат "Сјеверни ток два" за пренос гаса из Русије испод Балтичког мора ка Њемачкој удвостручио би капацитет постојећег гасовода "Сјеверни ток".

Источноевропске, нордијске и земље Балтичког мора сматрају да се гасоводом само јача зависност Европе од руског гаса.

Међутим, бројни политичари и енергетске компаније из Њемачке подржавају "Сјеверни ток два" јер је тој земљи неопходан стабилан доток гаса и жели да укине термоелектране и нуклеарне електране.

Пројекат "Сјеверни ток два" предводи руски "Гаспром", а 50 одсто финансија обезбјеђују њемачке компаније "Унипер" и "БАСФ Винтершал", англо-холандска компанија "Шел", аустријска "ОМВ" и француска "Енжи".