ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти13/06/2019

У НЕДЈЕЉУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА ОДБРАНЕ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

 

СОКОЛАЦ, 13. ЈУНА /СРНА/ - На Сокоцу ће у недјељу, 16. јуна, бити служен помен погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату, поводом обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

 

Полагање вијенаца на централни крст на Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик планирано је у 11.00 часова, а након тога и обраћање званичника.

На овом гробљу сахрањено је 969 бораца Војске Републике Српске, чији су посмртни остаци пренесени из општина које су након потписивања Дејтонског мировног споразума припале Федерацији БиХ.

У Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији у 12.00 часова биће служен парастос погинулим српским борцима.

Из Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, који је организатор обиљежавања, подсјећају да су у току одбрамбено-отаџбинског рата на простору Сарајевско-Романијске регије снаге такозване Армије БиХ извеле неколико безуспјешних офанзива на положаје Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Имајући у виду да је овај корпус имао 18.000 до 20.000 бораца, губици од 4.000 бораца осликавају тежину борби вођених на овом простору.

"У првој половини јуна 1995. године такозвана Армија БиХ извела је посљедњу и највећу офанзиву с циљем спајања Првог и Другог корпуса. Иако нападнути истовремено на цијелом простору Сарајевско-романијске регије борци Војске Републике Српске пружили су херојски отпор и осујетили посљедњи покушај пресијецања територије Републике Српске", наводи се у позивници за обиљежавање овог датума.

Као симбол отпора на овом простору изграђен је Манастир Светог Георгија на Равној Романији, гдје се у Спомен-цркви налази 4.000 уклесаних имена бораца погинулих у обрани ове регије.