ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/06/2019

ДО 30. ЈУНА ИСПЛАТИТИ ПРВУ РАТУ ПОРЕЗА НА НЕПОКРЕТНОСТИ

 

БАЊАЛУКА, 13. ЈУНА /СРНА/ - Пореска управа Републике Српске позива све обвезнике пореза на непокретности да најкасније до 30. јуна измире прву рату по пореском рачуну за ову годину, као и евентуално још неизмирене износе по овом основу из претходних година.

 

"Свим власницима непокретности у Републици Српској који нису платили доспјеле обавезе пореза на непокретности, износ ће бити увећан за трошкове поступка принудне наплате и камате", наводи се у саопштењу Пореске управе Републике Српске.

Упућен је и позив онима који још нису пријавили своју непокретну имовину, да то учине одмах, јер ће непријављене непокретности које идентификује Пореска управа бити пријављене по службеној дужности.

"Власницима ће бити уручени порески рачуни са обрачунатим каматама и новчаном казном у износу од 500 КМ до 1.500 КМ за физичка лица, те од 1.000 КМ до 3.000 КМ за правна лица, по непријављеној непокретности", наглашава се у саопштењу.

Пореска управа Републике Српске ће одмах по истеку законски прописаног рока за плаћање ове обавезе интензивирати активности на принудној наплати овог прихода локалних заједница, користећи све законске могућности, од блокада рачуна, пљенидбе покретне имовине до уписа хипотека на непокретну имовину, као крајње мјере наплате ове пореске обавезе.

Према расположивим подацима, Пореска управа Републике Српске је у првих пет мјесеци ове године по основу пореза на непокретности прикупила 8,9 милиона КМ, што је за три процента мање у односу на упоредни период.