ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/06/2019

ЗАЈЕДНИЧКИ ЦИЉЕВИ СРПСКЕ И СРБИЈЕ ПРЕМА СРПСКОЈ ДИЈАСПОРИ

 

БАЊАЛУКА, 13. ЈУНА /СРНА/ - Влада Републике Српске усвојила је информацију o сарадњи у области образовања с циљем испуњавања заједничких циљева Српске и Србије према српској дијаспори, а Министарство просвјете и културе Српске предложило је потписивање још једног споразума о тој сарадњи.

 

Текст споразума односи се на сарадњу коју ће два министарства заједнички остваривати у раду на његовању и очувању српског језика Срба у дијаспори, изради програма националне групе предмета за дијаспору и заједничких уџбеника, организовању допунског образовањa ученика у дијаспори ради унапређивања васпитно-образовног рада, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Сарадња ће се односити и на реализовање заједничких пројекта на заштити српског језика и очувању ћириличког писма, израду заједничког наставног плана и програма и заједничких уџбеника, омогућавање заједничког коришћења свих капацитета у промовисању српског језика, омогућавање програма учења српског језика за Србе у дијаспори, дјеловање на очувању и развоју српског националног језичког и културног идентитета.

Биће организоване и љетне школе за дјецу из дијаспоре у Србији и Републици Српској, учешће ученика из дијаспоре на манифестацијама које организују стране потписнице, повезивање образовних институција и појединаца и обезбјеђивање наставног кадра, уџбеника и књига.