ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/06/2019

ФОРМИРАН НАЦИОНАЛНИ ТИМ ЗА ПРЕПОРОД СЕЛА

 

БЕОГРАД, 13. ЈУНА /СРНА/ - Национални тим за препород села Србије, чији је циљ оживљавање, опстанак и развој сеоских средина, данас је формиран у Београду.

 

Послије конститутивне сједнице, министар за регионални развој Србије Милан Кркобабић је рекао новинарима да тај тим чине "људи ум, људи знања и и људи заната".

То је тим људи "који иза себе имају обимно дело и енергију да се суочавају са великим изазовима /јер/ села Србије нису ствар успутне носталгије него императив - популациони, безбедносни и економски", рекао Кркобабић.

Он је рекао да Тим чека пуно изазова, али да посебно радује подршка државе и САНУ.

Кркобабић је изразио задовољство због подршке свих вјерских великодостојника, а посебно Његове светости српског патријарха Иринеју.

"Ово не може и не сме да има опозицију и у најширем смислу речи, сви смо са исте стране стола", рекао је Кркобабић.

Предсједник Одбора САНУ за село Драган Шкорић је рекао да је формирање тог тима историјски дан за села Србије.

"Обећавам у име 25 експерата да ћемо све од себе дати да села поново оживе", рекао је Шкорић, послије сједница којој је присуствовао предсједник Србије Александар Вучић.

Стратешки циљ Националног тима за села јесте смањење регионалне неравномјерности, стварање системских предуслова за економску одрживост породичних газдинстава и креирање здравог тржишног амбијента.

Циљ тог тиме је побољшање и модернизација инфраструктуре и стварање свих социо-културних предуслова за демографско оживљавање села у Србији.