ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/06/2019

У АНДРИЋГРАДУ ЦЕНТРАЛНИ ДОЧЕК ДЈЕЦЕ СА КОСМЕТА

 

АНДРИЋГРАД, 15. ЈУНА /СРНА/ - У Андрићграду ће сутра бити организован централни дочек за 1.030 најбољих ученика, наставника, дјеце и младих са потешкоћама у развоју и њихових родитеља из Удружења родитеља "Подржи ме" са Косова и Метохије, који ће у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" боравити у Српској до 23. јуна.

 

Свечаном дочеку присуствоваће начелник Одјељења за основно образовање и васпитање у Министарству просвјете и културе Републике Српске Гордана Дукић.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији рекао је Срни да ће дочек бити одржан у 12.00 часова на платоу испред Храма цара Лазара у Андрићграду.

"Полазак свих 20 аутобуса `Колашин превоза` из Косовске Митровице је у недјељу у 5.00 часова. Најбољи ученици и њихови пратиоци долазе из свих српских средина са Косова и Метохије - Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић, Зубин Поток, Вучитрн, Србица, Гораждевац, Клина, Осојани, Велика Хоча, Ораховац, Призрен, Грачаница, Липљан, Штрпце, Косовска Каменица, Ново Брдо, Витина, Обилић и Косово Поље", каже Арлов.

Он је навео да ће госте, осим њега, дочекати амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, замјеник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Дамјан Јовић, начелници општина Вишеград и Хан Пијесак, покровитеља централног дочека, представници Министарства просвјете и културе и бројне делегације домаћина 19 градова и општина Републике Српске.

"Ово је најмасовнији осми пројекат који су подржали градови Бањалука, Бијељина, Источно Сарајево, Добој, Приједор, Требиње, Градишка и Брчко, као и општине Вишеград, Хан Пијесак, Пале, Станари, Шамац, Модрича, Брод, Дервента, Прњавор, Челинац и Нови Град", каже Арлов.

Он је навео да су пројекат подржале и многе основне школе, око 900 породица, кабинет предсједника Владе Републике Српске, Министарство просвјете и културе, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

"Подршку овом пројекту дало је и Министарство безбједности и Савјет министара у техничком манадату одобрењем уласка у БиХ и седмодневног боравка у Српској под посебним условима", каже Арлов.

Он је навео да је Министарство просвјете и културе Републике Српске припремило поклоне за сву дјецу и младе са Косова и Метохије, које ће им уручити на централном дочеку у Вишеграду.

У оквиру пројекта "Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске" до сада је у Републици Српској боравило је 4.500 ученика у пратњи око 400 просвјетних радника.