ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти15/06/2019

ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАДОВНО

 

ЈАДОВНО, 15. ЈУНА /СРНА/ - Код Шаранове јаме на Велебиту данас је почело обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941. године и 78 година од страдања више од 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/.

 

Обиљежавање је почело служењем парастоса и освештањем Часног крста.

Парастосу, који је служио свештеник Епархије горњокарловачке, присуствовали су потомци жртава и бројни ходочасници.

Након парастоса, учесници молитвеног окупљања посјетиће мјесто некадашњег сабирног логора Јадовно у Чачића долцу, гдје су подигли Часни крст 2012. године.

Недалеко од мјеста логора налази се девастирани споменик подигнут на јами, покривеној бетонском плочом, у којој и данас леже мошти жртава, гдје је прошле године подигнут Часни крст.

Учесници молитвеног окупљања затим ће посјетити Цркву Светог Петра и Павла у кругу Меморијалног центра "Никола Tесла" у Смиљану код Госпића.

Уз цркву налази се масовна гробница са посмртним остацима више од 550 Срба из Смиљана и околине побијених током Другог свјетског рата, уз коју је прошле године подигнут Часни крст.

Учесници молитвеног окупљања посјетиће и село Медак, те манастир посвећен Усјековању главе Светог Јована Крститеља, гдје ће бити приређен ручак, а потом је предвиђен повратак кући.

Удружење "Јадовно 1941" из Бањалуке 10. годину заредом организатор је молитвеног окупљања са благословом Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима.

Молитвено сабрање на Велебиту одобрила је полицијска станица Госпић, чији ће припадници обезбјеђивати скуп.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом свјетском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Дан сјећања на Јадовно уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.