ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/06/2019

ИНИЦИЈАТИВА ДА СРПСКИ ХАШКИ СУЂЕНИЦИ КАЗНУ СЛУЖЕ У СРБИЈИ

 

БЕОГРАД, 15. ЈУНА /СРНА/ - Србија ће поново пред Савјетом безбједности УН покренути иницијативу да српски хашки осуђеници казну издржавају у Србији, потврдила је министар правде Србије Нела Кубуровић.

 

Ова иницијатива биће покренута на сједници Савјета безбједности 17. јула.

Кубуровићева за "Вечерње новости" каже да је од тренутка доношења одлуке да у државама бивше Југославије нема услова за издржавање казне прошло 25 година и да је од тада постигнут велики напредак када је ријеч о сиситему за идржавање кривичних санкција.

"Ако од појединих земаља добијамо захтеве да особе српског порекла, које издржвају казну у њиховим затворима, буду пребачене у Србији, пошто испуњавамо услове, не знам зашто се то не би могло применити и на хашке осуђенике", упитала је Кубуровићева.

Она каже да, осим притужби осуђених на третман у Естонији, до сада није било примједби српских осуђеника из других земаља.

"Покушавали смо да утичемо на побољшање услова преко естонског Министарства правде, али се, нажалост, ништа после наше интервенције није променило", рекла је Кубуровићева.

"Новости" незванично сазнају да Естонци праве озбиљне проблеме кад год представници Србије разговарају са њима о условима боравка Милана Мартића, Драгомира Милошевића и Милана Лукића у затвору или када се обрате Хагу са конкретним замјеркама, јер сматрају то нападом на њихов казнени систем.

Исти извор наводи да се то на крају "преломи" преко леђа српских затвореника, који онда буду под још већом тортуром и немолошћу затворске управу у Тартуу, у Естонији.

Браниоци Мартића, Милошевића и Лукића су више пута тражили њихово премјештање у затвор у некој другој земљи, али из суда у Хагу је одговарано да су у Естонији таква затворска правила или да наведени проблеми нису довољни за пребацивање у другу земљу.

"Новости" подсјећају да у Естонији српски затвореници имају изузетно лошу здравствену заштиту, иако су сви у годинама. Код љекара их воде везане у кавезу, док их прегледају везане су им руке и ноге, а немају ни преводиоца.

Хашким затовреницима у Естонији није дозвољено да раде, а обавезни су да плаћају струју, храну и средства за хигијену. Укинути су им сателитски телевизијски канали на српском језику, није дозвољено да им се из Србије пошаље пакет и потпуно су изоловани.

Неки Естонци се према њима непријатељски односе, јер им смета српски језик који их подсјећа на руски, пишу "Новости".