ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/06/2019

БАЊАЛУЧКИ СТУДЕНТИ ФАРМАЦИЈЕ НА ПРАКСИ У ИНСТИТУТУ "ЈОСИФ ПАНЧИЋ"

 

БЕОГРАД, 17. ЈУНА /СРНА/ - Студенти четврте године фармације бањалучког Медицинског факултета почели су данас дводневну праксу на Институту за љековито биље "Јосиф Панчић" у Београду, у оквиру пројекта Представништва Републике Српске у Србији "Стручна пракса и усавршавање студената".

 

Студенте и делегацију бањалучког Медицинског факултета, коју предводе доцент Ирена Касагић-Вујановић и Жарко Гагић, примио је помоћник директора овог института за сектор науке Небојша Менковић.

Пријему 16 бањалучких студената присуствовао је и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић који је рекао новинарима да је ова студентска пракса резултат споразума о сарадњи који је Медицински факултет у Бањалуци потписао са Институтом "Јосиф Панчић".

Он је подсјетио да Представништво сваке године организује долазак студената са универзитета у Бањалуци и Источном Сарајево у Београд на праксу у оквиру програма јачања институционалне сарадње у образовању и повезивања образовног система Српске са установама, институцијама и привредним субјектима у Србији.

"Данас ће 16 студената Медицинског факултета из Бањалуке видјети шта је `Јосиф Панчић` и да оно што су учили виде у пракси. Студенти ће бити у прилици да виде много тога што ће им користити у даљем образовању, али и раду", додао је Цицовић.

Руководилац студијског програма Фармација на Медицинском факултету у Бањалуци Ирена Касагић - Вујановић истакла је да је ова пракса од великог значаја за студенте фармације, јер ће, осим теоријског знања, сада стећи и стручну едукацију.

"Обићи ће плантаже, научити нешто о плантажном узгоју биљака, процесу екстракције, израде капсула, сирупа, крема, гелова са биљним састојцима, али и о контроли квалитета готових прозвода", рекла је Вујановићева.

Она је навела да је ова посјета битна и за научноистраживачку сарадњу, као и за постдипломске студије на Медицинском факултету у Бањалуци, те додала да се шири научноистраживачки рад са Институтом "Јосиф Панчић".

Менковић је рекао да Институт "Јосиф Панчић" сарађује са Медицинским факултетом у Бањалуци на изради препарата од дивљег нара који дјелује на метаболички синдром, односно на хипертензију, дијабетес, повећане масноће у крви и антиканцероген је.

"Фармаколошка анализа ради се у Бањалуци и то иде добро, први резултати су охрабрујући. Надамо се да ћемо већ крајем године имати конкретне резултате. Неће бити у питању само капсула, него цијела палета нових производа на бази коре дивљег нара, поријеклом из Берковића и Црне Горе. Та истраживања су дуготрајна", додао је Менковић.

Он је додао да ће студенти фармације из Српске видјети комплетан процес истраживања од почетне фазе развоја фитопрепарата, као и аналитичке инструменте, који се користе у том процесу, а у Панчеву ће видјети фармацеутске погоне у којима се раде препарати - чајеви, тинктуре, екстракти, капсуле, таблете, гелови и масти.

У плану је да, осим обиласка Ботаничке баште сутра у Ваљеву, буде организована и екскурзија на планини Маљен, а у сриједу, 19. јуна, студенти се враћају у Бањалуку.

Након упознавања о дјелатности Института, планиран је обилазак производног погона у Панчеву и упознавање са комплетним процесом производње и контроле квалитета сировина и производа од љековитог биља.

Едукација студената Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци у Институту "Јосиф Панчић" резултат је споразума о пословно-техничкој сарадњи који су, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, двије инстуције потписале 16. јуна 2017. године у Београду.

Институт "Јосиф Панчић" постоји 70 година, а његов оснивач је академик Јован Туцаков.

Представништво Републике Српске у Србији од 2011. године, у сарадњи са јавним универзитетима у Српској и инстуцијама, компанијама и медијским кућама у Србији реализује пројекат "Стручна пракса и усавршавање студената", а бањалучки студенти фармације су осма група студената из Републике Српске која ће обавити праксу у оквиру овог пројекта.