ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/06/2019

ЗАШТИТА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ ЗНАЧАЈНА НА ПУТУ КА ЕУ

 

БАЊАЛУКА, 17. ЈУНА /СРНА/ - Заштита интелектуалне својине изузетно је значајна за раст економије сваке земље, али и на путу ка пуноправном чланству земаља западног Балкана у ЕУ, истакнуто је данас у Бањалуци на регионалној конференцији "Дигитализација и интелектуална својина: Крај или нови почетак".

 

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да интелектуална својина мора бити заштићена законским прописима.

"Када говоримо о интелектуалној својини превасходно се мисли на индустријску својину, интелектуалну својину, али и на ауторска права. Ове области морају бити заштићене законом", истакао је Вишковић у обраћању на конференцији.

Он је навео да је развој привреде заснован на знању и креативности, што је везано и за заштиту интелектуалне својине.

"На простору БиХ није поклањана пажња овом питању, а нема развоја економије без заштите интелектуалне својине. Зато морамо креирати амбијент како би ова област била заштићена", додао је Вишковић.

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић оцијенила је да је заштита интелектуалног власништва значајна тема на путу ка ЕУ.

"Стандарде који се односе на заштиту интелектуалне својине Србија поштује зато што је ова област важна за развој земље", нагласила је Брнабићева.

Министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић
рекао је да Србија има развијене институције које се односе на заштиту интелектуалне својине, што је важно за отварање поглавља за преговоре са ЕУ.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић сматра да је подизање свијести јавности о заштити интелектуалне својине важно, а превасходно се то мора односити на привреднике и правосудне органе.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да се у БиХ мора више радити на заштити интелектуалне својине и да јавност о овоме мора бити више информисана.

Циљ Регионалне конференције "Дигитализација и интелектуална својина: Крај или нови почетак" јесте да се ова тема додатно актуелизује како би се пронашли нови начини заштите ауторског и сродних права и на тај начин пружила подршка надлежним институцијама кроз дебате доносилаца одлука, експерата и друге заинтересоване јавности.

Конференција има три панела - "Медијски монопол на западном Балкану: Која је улога државе", "Интелектуална својина и телекомуникације данас" и "Ауторска права и савремена пиратерија".

Изјаве за новинаре предвиђене су у 11.15 часова.