ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/06/2019

БЕРТОН: АЛАРМАНТНО СМАЊЕЊЕ ОСУЂУЈУЋИХ ПРЕСУДА ПРЕД СУДОМ БиХ

 

САРАЈЕВО, 17. ЈУНА /СРНА/ - Стопа осуђујућих пресуда у предметима ратних злочина пред Судом БиХ опада алармантном брзином, што подстиче забринутост у вези са квалитетом истрага и оптужница које подиже Тужилаштво БиХ, упозорио је данас у Сарајеву шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон.

 

Бертон је на конференцији за новинаре, поводом представљања извјештаја "Управљање предметима ратних злочина у поступку пред Тужилаштвом БиХ", рекао да је крајњи циљ овог извјештаја да обезбједи постизање правде за жртве ратних злочина.

"У извјештају је наведено да Тужилаштво БиХ не усмјерава своје вријеме и ресурсе искључиво на истраге и кривично гоњење најсложенијих предмета ратних злочина. То је у супротности са улогом Тужилаштва БиХ у складу са стратегијом БиХ за рад на предметима ратних злочина и таква пракса је расипање вриједних ресурса", нагласио је Бертон.

Према његовим ријечима, извјештај показује да Тужилаштво БиХ предмете ратних злочина процесуира веома споро упркос ресурсима који су му тренутно на располагању, те да ће ако настави тим темпом, Тужилаштву требати готово 10 година да ријеши све предмете ратних злочина које тренутно има.

Бертон је рекао да тај темпо Тужилаштва БиХ није логичан, посебно ако се узме у обзир улагање ЕУ кроз ИПА подршку, као и додатна улагања бројних других актера у унапређење процесуирања предмета ратних злочина на нивоу БиХ.

Он је позвао све правосудне институције, посебно Високи судски и тужилачки савјет, те Тужилаштво и Суд БиХ да пажљиво размотре извјештај, као и посљедице које актуелна пракса и процесуирање предмета ратних злочина имају по жртве злочина, али и по насљеђе које ће остати из правосуђа БиХ.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар-Вигемарк подсјетио је да је ЕУ само за процесуирање предмета ратних злочина у БиХ уложила више од 14 милиона евра.

"Једна од ствари која представља забринутост са наше стране је ниска стопа осуђујућих пресуда правосуђа на нивоу БиХ у односу на ентитетске судове, што указује на мању ефикасност судова на нивоу БиХ у односу на ентитетске, када су у питању процесуирања предмета ратних злочина", нагласио је Вигемарк.

Вигемарк је указао и на важност усвајања Ревидиране националне стратегије за поступање предметима ратних злочина, која већ више од годину дана чека да је Савјет министара усвоји.

У извјештају је наведено да је током 2018. године правосуђе у БиХ окончало тек 50 поступака против 82 лица оптужена за ратне злочине.

Од 2004. године, када је ОЕБС почео да прати процесуирање ратних злочина у БиХ, укупно су завршена 523 поступка са 779 оптужених, док су крајем прошле године била 692 неријешена предмета са 5.052 потенцијално осумњичена лица.