ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти18/06/2019

НА БИВШУ ПОЛИЦИЈСКУ СТАНИЦУ ПОСТАВЉЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА УБИЈЕНИМ СРБИМА

 

СРЕБРЕНИЦА, 18. ЈУНА /СРНА/ - Активисти Удружења грађана "Источна алтернатива" поставили су данас спомен-плочу на зид зграде бивше полицијске станице у Сребреници, у коју су у посљедњем рату привођени и затварани Срби, који су тамо злостављани, звјерски мучени и убијани.

 

На постављеној спомен-плочи пише: "У славу и помен невино пострадалим жртвама регије Бирач и Подриња 1992-95. године, почињеном од стране муслиманских хорди Сребренице. Отаџбина вас неће заборавити. Вечна вам слава и хвала. Народ Републике Српске".

Предсједник "Источне алтернативе" Војин Павловић рекао је Срни да је постављање спомен-плоче исказивање поштовања и покушај успостављања равноправног односа жртава српског и бошњачког народа у посљедњем рату.

"Ми своју борбу настављамо и желимо да обиљежимо сва стратишта на којима су мучени и убијани Срби, јер су и Бошњаци, без одобрења надлежних органа, поставили десетине обиљежја у својим селима и на школском игралишту у Сребреници. Желимо да докажемо те злочине, те да преживјели починиоци одговарају", рекао је Павловић.

Он је истакао да је то наставак борбе овог удружења за доказивање истине о српским масовним страдањима у Сребреници и Подрињу.

Из овог удружења су већ неколико година упућивали захтјеве општинским властима у Сребреници да им издају дозволу за постављање спомен-плоче Србима који су мучени и убијани у згради Основног суда у Сребреници, а најављивали су постављање спомен-плоче и на зграду бивше полицијске станице и још неким објектима који су у рату били претворени у логоре.

Према Павловићевим ријечима, ти логори за заробљене и Србе који су остали лојални муслиманској власти на почетку рата 1992. године, муслиманским зликовцима су служили за тортуре, мучење и свирепо убијање недужних српских цивила.

Павловић је позвао преживјеле чланове породица мучених и убијених Срба и остале становнике да им се придруже и, као и претходних година, 13. јула посјете бивше логоре за Србе у Сребреници, одају почаст убијенима и положе цвијеће на тим стратиштима.