ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти18/06/2019

ОТКРИВЕНО СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ У СЕЛУ МИШАРИ

 

ВЛАСЕНИЦА, 18. ЈУНА /СРНА/ - У селу Мишари, код Власенице, данас је откривено спомен-обиљежје за 40 погинулих бораца Војске Републике Српске и три цивилне жртве из тог села, као и Грабовице и Тишчиног врела убијене у протеклом рату.

 

Претходно је служен парастос за погинуле, те прислужене свијеће и положено цвијеће.

Предсједник Борачке организације општине Власеница Миле Симанић рекао је да
су за тако мали и слабо насељен простор 43 жртве огромне, међу којима је и шеснаестогодишњи борац Илија Мучибабић.

"Огромне, јер се за одбрану ове наше државе требало борити четири године. Ови и други хероји су одбранили светињу - Републику Српску и не смијемо их заборавити", нагласио је Симанић.

Стевка Мучибабић рекла је новинарима да је у рату изгубила два сина, међу њима и најмлађег борца Власеничке бригаде Илију.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је новинарима да је 300 бораца са подручја општине Власеница дало живот за одбрану Републике Српске у протеклом рату.

Он је навео да је спомен-плоча изграђена под покровитељством општине Власеница, Владе Републике Српске и општинске Борачке организације.

"Урадили смо оно што мора остати као историја, да опомиње нас и генерације које иза нас долазе да знају ко су њихови очеви, шта су радили, за шта су и због кога су гинули. Њихово дјело је Република Српска и они су свој живот дали и уградили у темеље Српске", рекао је Краљевић.