ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Стање на путевима19/06/2019

КОЛОВОЗИ СУВИ, УСЛОВИ ЗА ВОЖЊУ ПОВОЉНИ

 

БАЊАЛУКА, 19. ЈУНА /СРНА/ - На путевима у Републици Српској и Федерацији БиХ јутрос се саобраћа по претежно сувим коловозима, а у котлинама и дуж ријека видљивост је мјестимично смањена због магле, саопштено је из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске.

 

На свим дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је опасност од одрона земље и камења на коловоз.

Због истражних раскопа земљишта, саобраћај ће се данас одвијати једном коловозном траком на регионалном путу Р-413 локација Стоканићи-Кнежево од 7.00 до 17.00 часова.

Измјене саобраћаја актуелне су на ауто-путу Градишка-Бањалука због санације клизишта, те због изградње наплатних станица "Чатрња", "Нова Топола" и "Александровац", као и на дионици магистралног пута Јоховац-Руданка због искључивања и укључивања механизције која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка.

Саобраћај је измијењен на магистралном путу Крупац-Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново, због изградње мале хидроцентрале Крупац на ријеци Жељезници. Саобраћа се једном саобраћајном траком, уз постављене семафоре.

Режим саобраћаја измијењен је на магистралном путу Билећа-Подосоје због реконструкције водоводне мреже, на путевима на подручју општине Модрича, те на регионалним путним правцима Дервиши-Клашнице и Обудовац-Лончари гдје је у току изградња пјешачких стаза.

Због деминирања терена на деминерском радилишту "Клакари Доњи 8, 13 и 14" у општини Брод долази до привремених обустава саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџак и то радним данима од 8.00 до 15.00 часова у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због клизишта је успорен саобраћај на магистралном путу Карановац-Црна Ријека, те на регионалним путним правцима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре-Челић.

У току су радови на изградњи и провођењу привременог система наплате путарине на ауто-путу "9. Јануар", Бања Лука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету измијењен режим одвијања саобраћаја, па возаче упозоравамо да возе опрезније и поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

На регионалном путу Братунац 3-Дрињача од поноћи до 7.00 часова и од 16.00 до поноћи на снази је забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе веће од 3,5 тоне и аутобусе класе М3, због санације клизишта.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/Црна Гора /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса премашује 16 тона.

На мосту преко ријеке Пливе у Јајцу, на магистралном путу М-5, због санације је на снази обустава саобраћаја. За возила до седам тона алтернативни правац је Јајце-Језеро, а за возила веће носивости Црна Ријека-Мркоњић Град.

На магистралном путу Зеница-Немила, због радова у тунелу Врандук два, саобраћа се наизмјенично једном траком.

Спорије се саобраћа и на осталим дионицама гдје је у току санација, нарочито на магистралним путевима Јошаница-Ступ, Сребреник-Орашје, Олово-Кладањ-Власеница, Семизовац-Вогошћа, Столац-Неум, Брадина-Подорашац, Цазин-Србљани-Босанска Крупа, Устипрача-Горажде-Устиколина, као и магистралном путу М-5 у Кључу и М-17 у Мостару.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања. Из безбједносних разлога забрањен је саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

АМС је 14. јуна у рад пустио видео-камере на граничном прелазу Костајница, чиме је возачима омогућено да се путем интернет станице или мобилне андроид апликације АМС-а Републике Српске упознају о стању саобраћаја на овом граничном прелазу.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ сада имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на 11 граничних прелаза - Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.

ИЗ АМС позивају возаче да прије поласка на путовање ван земље преко ових прелаза провјере тренутно стање саобраћаја и у случају гужви одаберу други, најближи гранични прелаз.