ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/06/2019

"РАЧАК" ЈЕ ЛАЖ, КАО И СЛИКА О ГЕНЕРАЛУ МЛАДИЋУ

 

БЕОГРАД, 19. ЈУНА /СРНА/ - Бивша финска политичарка Пирко Турпијенен сматра да је фингирани случај "Рачак" трагедија истине и срамота Финске, као и да бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић није "балкански касапин", каквим га је представио Хашки трибунал.

 

Она је рекла да случај "Рачак" на Косову и Метохији, гдје је фингирани масакр над Албанацима послужио за доношење одлуке о НАТО агресији на тадашњу СР Југославију, није само трагедија Срба и истине, већ и срамота Финске.

Турпијененова каже да су /бивши медијатор УН/ Марти Ахтисари и Хелена Ранта /фински патолог која је истраживала "Рачак"/ само двоје од неколико Финаца који су били саучесници у креирању трагедије српског народа, која траје.

"Професор Пинтили Пентила, наш најугледнији патолог који је недавно преминуо, био је дубоко посрамљен тиме како је Ранта злоупотријебила медицину, док о Ахтисарију мислећи људи у мојој земљи имају само ријечи осуде. Управо пишем књигу о `Рачку`, књигу извињења вашем народу", рекла је она.

Према њеном мишљењу, догађаји на Косову и Метохији су срамота човјечанства.

"Свакоднево прикупљам информације од људи са терена и грађана који су напустили Космет. Прикупљам и шта говоре политичари у Европи о ситуацији на Космету. Моја нова књига говори о посрнућу европске цивилизације", рекла је Турпијененова.

Турпијененова је аутор књиге "Три личности у историји", у којој је у друштво најзначајнијих Финаца маршала Карла Манерхајма и Кулевра Манера, о којима су Нијемци створили лажну слику, смјестила и српског генерала Ратка Младића.

"Ратко Младић никада није био балкански касапин, како га је Хаг представио, већ храбра и топла особа која се борила да одбрани свој народ управо од нових њемачких аспирација на Балкану", рекла је Турпијененова за "Вечерње новости".

Она каже да је истину о Младићу пронашла путујући по БиХ са супругом и разговарајући са Младићевим ратним пријатељима и непријатељима.

"Сви су ми исто рекли - није био никакав балкански касапин, него човјек који је у рату бранио своје, а штитио и све друге од одмазде кад год је био у прилици. То говоре и чињенице које се износе на суђењу у Хагу", истакла је Пирко Турпијенен.

Она каже да је Њемачка заједнички именитељ Финске и Србије у политичком смислу.

"Вама су два пута разбијали земљу, а ми смо два пута ратовали за њихове интересе. На крају тих ратова, они су нам написали историју - каква није била", нагласила је Турпијененова.

Према њеним ријечима, Срби никада не смију да повјерују у оно што им се намеће и морају остати вјерни свом сјећању.

Турпијененова ће у септембру доћи у Београд да промовише своју књигу "Три личности у историји", а у међувремену пише блог на којем је више од 5.000 чланака и има сталну читалачку публику.

Она сматра да је то начин да промијени импрегнирану неистину о догађајима на Балкану која влада у Скандинавији.

"Западни свијет је поплочан лажима, а живот у социјалном рају као што је у Финској код људи не буди знатижељу да сазнају шта је заиста оно право. Они су уљуљкани у свакодневицу и комотни су у њој, тако да свако промишљање и довођење у сумњу општег `орвелијанства` у нашој земљи њима тешко пада. Ипак, ја имам своје читаоце и настављам трагање за правдом", поручила је Турпијененова.

Пирко Турпијенен је 27 година провела у политици као члан Социјалдемократске странке, а била је и посланик у финском парламенту.