ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/06/2019

ЈАЧАТИ ПОДРШКУ ВИШЕЧЛАНИМ ПОРОДИЦАМА

 

МОДРИЧА, 19. ЈУНА /СРНА/ - За рађање дјеце и побољшање демографске слике у Модричи потребно је пружити већу подршку вишечланим породицама, поручено је са јавне трибине, која је у организацији општинског Удружења родитеља са четворо и више дјеце "Нада четири", одржана у овој локалној заједници.

 

Предсједник Удружења "Нада четири" Слађана Лукић рекла је синоћ да је потребно показати поштовање према вишечланим породицама, пружити помоћ у запошљавању родитеља са четворо и више дјеце, те обезбиједити свеобухватну подршку у рађању дјеце, њиховом образовању и запошљавању.

"Нисмо социјална категорија, али нам је потребна подршка како би лакше подигли породицу и дали примјер, прије свих младима, да је вишечлана породица разлог више да остану и живе у својој земљи", рекла је Лукићева отварајући трибину.

Лукићева је напоменула да у Модричи има више од 100 породица са четворо и више дјеце.

Начелник општине Модрича Младен Крекић је, учествујући у раду трибине, рекао да локална управа низом мјера подстиче наталитет.

"Породице са четворо и више дјеце, одлуком Скупштине општине, ослобођене су плаћања дијела обавеза за боравак дјеце у обданишту, а ове године биће додијељене стипендије за дјецу студенте из вишечланих породица", рекао је Крекић.

Крекић је нагласио да општина помаже вантјелесну оплодњу брачним паровима који се не могу остварити као родитељи на други начин.

Он је навео да су бројни разлози за негативан природни прираштај у Модричи, али да се нада да ће мјере које спроводе општина и Влада Репбулике Српске донекле побољшати демографску слику ове локалне заједнице, као и градова и општина који, осим Бањалуке и Лакташа, имају негативан природни прираштај.

Предсједник републичког Удружења породица са четворо и више дјеце "Четири плус" Јован Радовановић рекао је да је за повећање наталитета потребна подршка за рађање првог и сваког наредног дјетета.

"Залажемо се да свако дијете оствари право на дјечији додатак и друге бенефиције, без обзира на број дјеце у породици", рекао је новинарима Радовановић.

Он је подсјетио да су у сарадњи са Владом Репбулике Српске у протеклом периоду у Српској изграђене куће за 94 породице са четворо и више дјеце.

Радовановић је позитивно оцијенио недавно усвојени Закон о социјалном становању којим је омогућено стамбено збрињавање и вишечланих породица у Републици Српској.

Трибини је присуствовало око 200 чланова удружења "Нада четири" и Модричана.

О демографској слици Модриче и Републике Српске говорили су демограф Ранко Врањеш и социолог Александар Јанковић из Бањалуке.