ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана25/06/2019

О БЕЗБЈЕДНОСТИ КРИТИЧНИХ ИНФРАСТРУКТУРА

 

БАЊАЛУКА, 25. ЈУНА /СРНА/ - Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена данас у Бањалуци разматрањем Приједлога закона о безбједности критичних инфраструктура у Републици Српској чија је доступност, поузданост и отпорност од суштинске важности за безбједност.

 

"То указује на потребу да се одреде конкретни субјекти који чине критичну инфраструктуру, да се у овој области пропишу обавезе и установи одговорност субјеката критичне инфраструктуре, као и да се безбједност критичне инфраструктуре развија и унапређује уз подршку свих надлежних институција", наводи се у образложењу приједлога овог закона, који ће бити разматран у другом дијелу пете редовне сједнице парламента Српске.

У том документу се указује да заштита ове инфраструктуре представља комплексан систем безбједносне опреме и процедура које се морају поштовати да би безбједност на том плану била на највишем нивоу.

"Имајући у виду важност објеката критичне инфраструктуре, њихова заштита је од значаја за функционисање Српске", наводи се у приједлогу овог акта.

На дневном реду су и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о оружју и муницији.

Биће разматран и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о друштвима за осигурање, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Фискалним касама.

Посланици ће расправљати и о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредном земљишту, Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о дувану и Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о Комори инжењера пољопривреде Републике Српске.

У првом дијелу сједнице је, између осталог, усвојена информација о безбједности у Српској у 2018. години и прва четири мјесеца ове године, у којој се наводи да је МУП све задатке реализовао професионално и коректно, у интересу безбједности грађана и њихове имовине, упркос огромном притиску и нападу одређених група и појединаца.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.